måndag 4 januari 2021

Amaretti - italiensk glutenfri småkaka

Mjukseg marängkaka som du enkelt bakar med äggvita, socker och mandelmjöl. Egentligen ska den italienska småkakan smaksättas med Amaretto-likör men jag tog det som fanns hemma i likörväg och använde Frangelico med hasselnötssmak istället. Dessutom tillsatte jag lite kardemumma. Inte alls nödvändigt men gav kakan en ytterligare twist. Mycket god kaka till en slät kopp kaffe.

16 kakor

1 äggvita
1,5 dl strösocker
1 msk likör
0,5 tsk stött kardemumma
3 dl mandelmjöl
Topping
Strösocker
Florsocker

Gör så här
Vispa ihop äggvita och socker.
Blanda ner likör, kardemumma och mandelmjöl.
Rör tills degen håller ihop, den ska inte överarbetas.
Täck skålen med plastfolie och låt stå i kylen 1 timme.

Sätt ugnen på 200 grader.
Ta ut degen och forma 16 små kulor.
Häll upp strösocker i en skål och florsocker i en annan.
Rulla först kulorna i strösocker och sedan i florsocker.
Fördela kulorna på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen i ca 6-8 minuter.
Låt svalna på ugnsgaller.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar