tisdag 9 mars 2021

Falukorvsgratäng med tomat och örter

En höjdargratäng med falukorv och tomat. Örter, lagerblad och vin i tomatröran gör den riktigt mustig och smakrik. Påminner om tomatmassan till mina hemgjorda pizzor som jag brukar låta stå och puttra lääänge för att få den riktigt smakrik.

 
6 portioner

falukorv ca 600 g
2 st gul lök

3 st vitlöksklyftor

2 tsk rapsolja  
100 g champinjoner
0,75 dl vin torrt vitt
1,5 msk kalvfond  
700 g krossade tomater, örter, lök, vitlök
3-4 tsk torkade örter,
till exempel oregano, basilika eller timjan
2 st lagerblad
Salt och peppar 
3 dl riven ost
 
Gör så här
Skiva korven och lägg den lite omlott i tre rader i en ugnsfast form.
Skala och hacka lök och vitlök
och fräs den mjuk i en gryta med olja.
Ansa och skiva svampen
och låt den fräsa med löken ett par minuter.
Späd med vin och tillsätt fond, tomatkross, torkade örter och lagerblad
och låt det koka ihop till en tjock tomatröra.
Smaka av med salt och peppar.
Bred tomatröran över korven och strö på osten.
(Obs, glöm inte att först plocka bort lagerbladen)
Gratinera i 225 grader i ca 10 minuter. 
Servera med kokt pasta



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar