onsdag 18 augusti 2021

Semlor med calvados och äppelfyllning

Hmm, när är det egentligen som semelsäsongen drar igång...?
Är det till jul med saffranssemlor, eller till påsk med traditionell fettisdagsbulle, eller till midsommar med jordgubbssemla? Eller är det rent av nu i augusti med sensommarsemla smaksatt med äppelfyllning?
Hur som, så hittade jag iallafall ett recept på semlor när jag sökte på äpplen och calvados som jag bakade idag, oavsett om det är semmelsäsong eller inte.
Prova du med, nu eller senare, när det känns som läge för semmelsäsong, för semlan blev ruskigt god med äppelsmak :)

Känner mig lite busig när jag sitter här och äter semla i augusti och sippar på calvados en onsdag 😊 Men har man semester så har man...
 

Sensommarsemla
  16 stycken

150 g smör, rumstempererat
  1 msk kardemummakärnor
  3 dl mjölk
25 g jäst
1 dl strösocker
1 nypa salt
ca 11 dl vetemjöl
1 ägg
300 g mandelmassa
1 syrligt äpple
2 msk calvados
  5 dl vispgrädde
ägg till pensling
florsocker

Gör så här
Stöt kardemummakärnorna i en mortel till ett fint pulver.
Hetta upp mjölken och kardemumman i en kastrull.
Låt svalna.
Smula jästen i en bunke och slå över den avsvalnade degvätskan.
Rör tills all jäst lösts upp.
Tillsätt det mjuka smöret i bitar.
Blanda sedan i ägg, socker och salt.
Tillsätt ca 10 dl mjöl.
Arbeta degen tills den blir blank.
Låt jäsa under plastfolie i minst 1 timme.
Ta upp degen på mjölat bakbord och
knåda den lätt med resten av mjölet.
Dela degen i 16 bitar och
 forma runda bullar med kupad handflata.
Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Pensla bullarna med ett uppvispat ägg.
Grädda i 200 grader i ca 15 minuter.
Låt svalna helt.
Riv mandelmassa och äpple fint.
Blanda tillsammans med calvados till en smidig fyllning.
Känns den för trög, tillsätt lite mjölk.
Skär av en liten hatt på bullarna och lägg dem åt sidan.
Gröp ur lite av bullarnas inkråm.
Fördela mandelsmeten i bullarna.
Vispa grädden och
spritsa en krans av grädde på varje semla.
Lägg på locken och pudra till sist
med hjälp en tesil florsocker över semlorna.
Ät direkt!

2 kommentarer:

  1. Eftersom jag har semmelbullar kvar i frysen så kan man ju alltid testa. Kraaam Pia

    SvaraRadera