onsdag 7 september 2016

Äppelmos med en skvätt äppelbrännvin



Här kommer det första av de utlovade äppelrecepten från min helg i Äpplets teckenEtt äppelmos av det lite lyxigare slaget, då det spetsas med en skvätt äppelbrännvin.
Använd i bakverk eller varför inte till äppelplättar, recept på dem hittar du HÄR, eller som jag som topping på frukostgröten. Vem har sagt att en annars rätt trist och medioker frukost inte kan piffas till med lite lyxigt äppelmos för att sätta lite guldkant på vardagen :)
Annars provsmakade vi äppelmoset till stekt lax med smörstekta rotfrukter i söndags och det funkade det med. 


Äppelmos med kanel och äppelbrännvin
ca 1 L färdigt mos

ca 2,5 kg äpplen, oskalad mängd
Saften från 1 citron
2 dl vatten
1 stor el 2 små kanelstänger
500 g syltsocker
3 cl Calvados (äppelbrännvin)

Gör så här
Skala äpplena, skär bort skadade partier och allt kärnhus
Skär äpplena i mindre bitar och lägg i vattenbad under tiden resten förbereds 
så att de inte mörknar
Lägg äppelbitarna i en stor kastrull med vatten, citronsaft och kanelstänger
Koka på svag värme och rör om med jämna mellanrum tills äppelbitarna har blivit så mjuka att de mosas sönder
Ta upp kanelstängerna och mixa äppelmoset med en stavmixer
Rör ner syltsockret och koka på svag värme ca 20 minuter
Rör om ofta så det inte bränner vid i botten
Ta kastrullen från värmen och låt stå en liten stund
Rör sedan ner Calvados 
Häll upp på väl rengjorda burkar och förslut dem
Förvara mörkt och svalt


                                                                             Recept från Livsnjutarnas gourmetkök

2 kommentarer:

  1. Gott med äppelmos. Vi har då inte något äppleträd längre. Idag har vi vårt växthus där i stället. Ha en fin kväll Kram Pernilla

    SvaraRadera
  2. Ååå, nu får vi allt koka äppelmoset vi också! Roligt att det föll dig/er i smaken. Kramizar!

    SvaraRadera