1 citron - gärna ekologisk
1,5 dl rårörsocker
0,25 dl vatten
1 tsk kardemumma - stött
25 g smör
Smulor
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl havregryn
50 g smör
3 msk muscovadosocker - ljust
1 krm salt
100 g smetana
1 msk florsocker
1 msk calvados
Smulor
Sätt ugnen på 175° varmluft.
Blanda alla ingredienser i en bunke eller matberedare.
Mixa snabbt ihop till en smulig massa.
Häll
smulmassan på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen 10–15 min,
tills den är gyllene.
Låt kallna och krossa sedan till fina smulor.
Äppelkompott
Kärna ur och skär äpplena i cm-stora bitar.
Skölj citronen i ljummet vatten.
Riv skalet och pressa ut 2 msk saft.
Värm
socker och vatten i en stekpanna tills sockret smält.
Tillsätt äpplen,
citronskal och -saft samt kardemumma.
Koka ihop tills äpplena är mjuka
men fortfarande håller ihop. Tillsätt smör och salt.
Låt svalna och
fördela i skålar
Calvados-smetana
Vispa alla ingredienser med elvisp till fluffig konsistens.
Strö kaksmulor över kompotten.
Lägg på en klick calvados-smetana och servera.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar