Det var tydligen äpplets dag igår. Något jag helt missat. Men eftersom det fortfarande finns äpplen att plocka från vårt äppelträd så blev det iaf en äppelkaka bakad, med mandelmassa och brynt smör. Mums, vad den blev god! Firade du äpplets dag igår?
100 g mandelmassa, riven
1 lime, finrivet skal
125 g smör
2 ägg
1,5 dl ljust muscovadosocker
2,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 msk mjölk
1 tsk kardemummakärnor, stött
1 krm salt
Garnering
1 lime, finrivet skal
1 msk strösocker
0,5 tsk kardemummakärnor, stött
Gör så här
Sätt
ugnen på 175° varmluft.
Kärna ur och skär äpplena i klyftor.
Bryn smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och socker tjockt och fluffigt.
Blanda
mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
Sikta ner blandningen i äggsmeten.
Blanda ner smör, mandelmassa, limeskal,
mjölk,
kardemumma och salt.
Häll
smeten i en smord form med löstagbar kant,
ca 24 cm i diameter.
Stick
ner äpplena i smeten i ett fint mönster.
Grädda kakan mitt i ugnen
30–35 min.
Låt svalna innan den lossas från formen.
Skölj limen noga i ljummet vatten.
Riv skalet och blanda det med socker och kardemumma.
Strö blandningen över äppelkakan.
Hej Birgitta!
SvaraRaderaVilken fin äppelkaka, och tack för receptet. Har inga äppelträd själv, men det kanske finns lite äpplen hos dottern. Den ser riktigt god ut.
Ha en fin söndag /Marika
Tack Marika! Och är de slut hos dottern så finns det ju i affären :)
RaderaHa en fin söndag du med! Perfekt trädgårdsväder idag, ju!