Vart tar veckorna vägen!?
Idag är det min tur att bjuda på fredagsfika på jobbet. En trevlig tradition att ta upp igen, nu när vi är så gott som alla samlade på kontoret. Några har fått smak för att jobba hemifrån, så de visar sig bara korta stunder, men annars är vi alla 23 på plats igen.
Trevligt med sällskap, om du frågar mig :)
Jag har "bakat" Snickerskakor till kaffet idag. Bakat inom citationstecken för egentligen känns det inte som så mycket bakning, mest att röra ihop och smeta ut och låta stelna. Snabbt går det, gott blir det och det räcker till många. Perfekt kaka att bjuda på!
Och receptet hittar man här.
Till kvällen är det planerat att köpa hem sushi.
Det bukar inte bli något allt för komplicerat på fredagarna. Vilket ju iof sig stämmer in på varje dag efter jobbet... Men på fredagarna brukar det ändå vara med
någon liten extra twist, så det verkligen känns att det är FREDAG :)
Pizza
är en sån typisk fredagsrätt, och libapizza är ett enkelt sätt att göra
sin egen pizza på. Libabröd är ett libanesiskt mjukt tunnbröd, hittar
du det inte i brödhyllan så titta i frysdiskarna, och toppingen
varierar man naturligtvis helt efter eget tycke och smak.
Den här
varianten är med grillad kyckling, soltorkade tomater, oliver och
mozzarella.
Du behöver
Libabröd
Grillad kyckling
Pizzasås
Oregano
Svartpeppar
Skivad lök
Oliver
Marinerade soltorkade tomater
Mozzarella
Färsk basilika
Gör så här
Bred ut pizzasås på brödet
Krydda med oregano och svartpeppar
Skiva löken och lägg på
Pilla kyckling från benen och fördela på pizzan
Lägg på skivor av mozzarellaost och soltorkade tomater och oliver ovanpå det
Grädda i 225 grader tills osten smält och brödet fått lite färg
Toppa med några färska basilika blad
Hamburgare är ju inte heller alls svårt att göra själv. Blanda nötfärs med salt och peppar. Smaksätt
färsen med inlagd jalapeño och worcestershiresås. Det är inte ett måste men ger hamburgarna ett härligt sting. Forma sedan färsen till biffar och stek några minuter på varje sida. Klart!
Recept för 4-6 burgare
600 g nötfärs
3 krm salt
1 krm svartpeppar
3 tsk worcestershiresås
2 msk fintärnad inlagd jalapeño
Gör så här
Blanda färsen och forma till biffar
Bryn fett i en stekpanna och stek biffarna
på båda sidor tills de fått fin färg
Vill man ha ost på sin burgare är det gott att lägga en skiva cheddarost på biffen i stekpannan och låta den smälta
Lägg de nystekta biffarna mellan två bröd,
gärna rostade i ugn,
tillsammans med valfri fyllning,
förslagsvis tunt skivad lök, ketchup, senap, hamburgerdressing och smörgåsgurka
Kommer du riktigt sent hem från jobbet så kan jag tipsa om Keldas goda fisk- och skaldjurssoppa på tetra. Med
lite fräst purjolök och champinjoner och några räkor som extra
tillbehör duger den gott som fredagsrätt. Vill man dryga ut soppan
ytterligare så tillsätter man torskrygg som får koka med i soppan.
Fisksoppa med purjolök och champinjoner
4 portioner
2 förpackningar färdig fisk- och skaldjurssoppa, Kelda
ca 2 dl finstrimlad purjolök
200 g champinjoner
Salt
Svartpeppar
2 tsk torkad dragon
200 g torskrygg
ca 100 g skalade räkor
Gör så här
Värm soppan enligt anvisningarna på förpackningen
Skölj och strimla purjon
Ansa och skiva champinjonerna
Fräs purjo och svamp i en panna
Smaksätt med salt, peppar och dragon
Dela torskryggen i lagom stora mumsbitar
Salta fisken något
Låt fisken koka några minuter i soppan
Tillsätt de skalade räkorna
Lägg upp purjo och svampröra på en djup tallrik
Häll sedan även upp soppan på tallriken
Servera med ett gott bröd till
Och så ett glas chardonnay till det...
Men innan vi slår upp något gott i glasen
så har vi en arbetsdag att ta oss an.
Så ha en fin fredag!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar