Härom dagen bakade jag med röda vinbär. Igår blev det en kladdkaka med svarta vinbär. Imorgon är nog de amerikanska blåbären färdiga för att plockas. Och så tror jag också persikorna är på G. Mycket gott att ta vara på så här års. Verkar som frukt och bär är färdiga ovanligt tidigt i år när jag länkar till tidigare recept. Är ni av samma uppfattning?
Svartvinbärskladdkaka
Recept från Toves kök
Recept från Toves kök
100 g smör
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 stora ägg
3 dl vetemjöl
ca 250 g svarta vinbär, färska eller frysta
Ev. lite florsocker till garnering
Bakplåtspapper
Bakplåtspapper
Gör så här
Värm
upp ugnen till 175 grader.
Smält smöret, rör i socker och vaniljsocker.
Knäck i äggen och rör om.
Tillsätt vetemjölet och vänd ihop till en slät smet.
Häll smeten i en springform,
som mäter ca 24 cm i diameter, med bakplåtspapper.
Strö på bären i ett jämnt lager ovanpå smeten.
Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 30 - 35 minuter
(den ska fortfarande vara något kladdig i mitten).
Ta ut formen ur ugnen och låt den svalna under duk.
Lossa sedan kakan ur formen
och lägg över den på ett fat.
Ställ kakan kallt i minst 4 timmar innan servering
(jag lät den stå över natten).
Pudra ev. på lite florsocker precis innan servering.
Servera en klick vaniljglass till kakan.
Smält smöret, rör i socker och vaniljsocker.
Knäck i äggen och rör om.
Tillsätt vetemjölet och vänd ihop till en slät smet.
Häll smeten i en springform,
som mäter ca 24 cm i diameter, med bakplåtspapper.
Strö på bären i ett jämnt lager ovanpå smeten.
Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 30 - 35 minuter
(den ska fortfarande vara något kladdig i mitten).
Ta ut formen ur ugnen och låt den svalna under duk.
Lossa sedan kakan ur formen
och lägg över den på ett fat.
Ställ kakan kallt i minst 4 timmar innan servering
(jag lät den stå över natten).
Pudra ev. på lite florsocker precis innan servering.
Servera en klick vaniljglass till kakan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar