söndag 11 september 2022

Dax för härliga höstgrytor och långkok

Hösten är på ingång och man stannar gärna inomhus lediga dagar när regnet duggar och kylan smyger sig på.  Alltså en perfekt tid för långkok och härliga höstgrytor.

Fläskgryta Teriyaki
4 portioner

600 g  fläskkarré
Salt och svartpeppar
1 st gul lök
1 st röd lök
3 klyftor vitlök
1 msk msk smör
1 msk riven ingefära
1 msk ketjapmanis
0,5 msk soja
1 tsk örtagårdskrydda
1 msk kalvfond
0,5 dl teriyakisås
6 dl dl vatten
10 st torkade plommon
2 tomater
0,5 röd paprika
2 st salladslök
10 cocktailtomater


Gör så här
Skär köttet i mindre grytbitar.
Strö på salt och peppar.
Skala och skär lök i bitar och hacka vitlök.
Hetta upp en stekpanna med smör
och bryn kött, lök, vitlök och ingefära i några minuter.
Häll på ketjapmanis och soja och strö på örtagårdskrydda.
Tillsätt fond, teriyakisås, vatten och plommon.
Skär tomater i bitar och blanda ner i grytan.
Sänk värmen och sätt på ett lock.
Låt grytan koka i 2 timmar.
Smaka av med ev mer salt och peppar.
Skär paprika i mindre bitar och strimla salladslök.
Blanda ner paprika, salladslök och cocktailtomater före servering.
Servera med kokt potatis eller kokt ris.
 
 
 
 

2 kommentarer: