Brysselkålsgratäng är ett gott tillbehör till de flesta rätter. Här serverad till kycklingrullar med pesto, svamp och bacon. Recept på en annan variant av fyllning till kycklingrullarna, med fetaost, parmesanost och torkad oregano, hittar man här.
Brysselkålsgratäng
4 portioner
500 g brysselkål
1 liten purjolök
2 vitlöksklyftor
Zest från 1 citron
3 dl grädde
150 g riven ost
Riven parmesan till garnering (valfritt)
Rostad lök eller knaperstekt bacon till garnering (valfritt)
1,5 tsk salt
Rikligt med svartpeppar
Smör till stekning
Gör så här
Ta bort de de yttersta bladen på
kålen,
skär bort skaften och dela sedan i mitten.
Strimla purjolöken.
Hetta upp smör i en stekpanna
och stek purjolöken tills den får färg.
Vänd i brysselkålen och stek lite till.
Tillsätt zest från 1 citron,
pressad vitlök och stek lite till.
Värm ugnen till 225°, över och undervärme.
Lägg den stekta brysselkålen i en ugnsform.
Krydda med salt och peppar.
Strö den rivna
osten och häll sedan över grädde.
Toppa ev med riven parmesan
och
gratinera mitt i ugnen i ca 25 min.
Toppa ev med rostad lök eller
knaperstekt bacon.
Kyckling med pesto, svamp och bacon
4 portioner
ca 400 g kycklingfilé
2 pkt bacon
150 g champinjoner
1 liten gul lök
50 g pesto
0,5 dl creme fraiche
1 st klyftor vitlök
salt och peppar
Gör så här
Sätt ugnen på 175°.
Finhacka svampen och löken.
Stek svampen tillsammans med löken i rapsolja.
Tillsätt pesto och creme fraiche.
Pressa i vitlöken samt smaksätt med salt och peppar,
låt småkoka i 5 minuter.
Lägg ut tunt delade kycklingfiléer.
Salta och peppra.
Lägg en rad med fyllning på varje filé.
Rulla ihop filéerna.
Linda två
baconskivor runt om.
Bryn kycklingen med skarven ner
i en stekpanna med smör.
Bryn sedan runt om.
Tillaga därefter i ugnen
tills kycklingen är
genomstekt, ca 20 min.
Åhh så bra. Har lite brysselkål kvar i frysen från kalkonmiddagen. Har kalkon kvar också, kan bli en bra rätt. Kram Pia
SvaraRaderaPassar ju utmärkt. Hoppas det smakar! Kram
Radera