söndag 26 februari 2023

Röd vinbärskaka med kokostosca

Dagens resultat av min frysrensning. Originalreceptet var för långpanna men jag halverade det och bakade istället i en kakform med löstagbar kant, 22 cm i diameter.
12-16 härliga skivor röd vinbärskaka med kokostosca får man ut på detta recept.
Vill du baka kakan med något annat bär så funkar det utmärkt! Kankse dock inte med jordgubbar, pga att de innehåller rätt mycket vätska, men alla andra bär
skulle jag säga funkar, som hallon, blåbär, björnbär osv.



Röd vinbärskaka med kokostosca
12-16 skivor

 112 g smör
1 dl mjölk
2,5 dl strösocker
2 ägg
3,75 dl vetemjöl
0,5 msk vaniljsocker
0,5 msk bakpulver
125 g röda vinbär

Kokostosca
200 g kokosflingor
1 dl ljus sirap
1,5 dl strösocker

75 g smör

1,5 dl vispgrädde

1 krm salt 

 

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader

och täck en form med bakplåtspapper.

Börja med att göra kakan. 

Smält smöret i en kastrull på medelvärme. 

Tillsätt mjölken, rör ihop och ställ kastrullen åt sidan
under tiden som du förbereder resten av smeten.
Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp i en bunke.

Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver

och sikta ner i smeten. 

Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.

Tillsätt smörmjölken och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.

Häll upp smeten i formen och jämna ut den.

Strö vinbären över kakan och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 40 minuter.

Under tiden kan du göra kokostoscan.

Rör ihop alla ingredienserna till toscan i en kastrull,

värm på medelvärme och rör om hela tiden. 

När den börjat koka låter du den göra det i 10 minuter,

under konstant omrörning tills den får en lätt gyllenbrun färg.

Klicka ut toscan försiktigt på kakan.

Bred ut försiktigt i ett jämnt lager

och fortsätt grädda kakan i mitten av ugnen i ytterligare 15 minuter.

Låt kakan svalna helt och hållet i kylskåpet innan du skär den i bitar.


1 kommentar:

  1. Mums! Jag är en riktigt kokosälskare men bakar sällan. Fast en rulltårta har jag knåpat ihop som ska bli bakelser till vårt födelsedagsbarn. Kram Pia

    SvaraRadera