tisdag 6 juni 2023

Inlagd sill med vårprimörer till midsommarbuffén

Provlagade några nya recept i helgen inför midsommar. Och årets nykomling på midsommarbuffén blir en inlagd sill med vårprimörer. En inläggning där man inte bara är ute efter sillen utan även gärna äter de söta sparrisknopparna och de krispiga rädisorna.


LAG
1 dl ättiksprit (12%)
2,5 dl strösocker
3 dl vatten
1 tsk kryddpepparkorn
0,5 tsk vitpepparkorn
4 kryddnejlikor
1 lagerblad
1 förpackning inläggningssill á la 420 g
5 st sockerärtor
2 st sparris, i bitar
5 st rädisor skivade
0,5 rödlök, skivad
0,5 morot, skivad

 

Gör så här

Koka upp lagen och rör om tills sockret har lösts upp. Låt kallna.
Skölj sillen i kallt vatten och låt rinna av. Skär sedan i sneda 2 cm breda bitar. 
Förväll sockerärtor och sparris i ca 1 minut och skölj sedan med kallt vatten.
Varva sillen med grönsakerna i en burk. Fyll på med lagen.
Sätt på locket och ställ in i kylskåpet. Låt stå och dra i 1-2 dygn.

Eller gör som jag och hoppa över 1-2-3 -lagen och använd istället 5-minuterssill, färdig inläggningssill som du kan lägga in med valfri smaksättning. Kan ätas direkt, men smakar mer om den får stå ett dygn i kylen och ta åt sig alla smaker. Varför krångla till det, liksom...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar