tisdag 26 september 2023

Ugnsbakad torsk med spenat och en morotssallad

Som jag skrev om här så är jag inget fan av makaroner och ketchup till middag.
Alltså, makaroner och ketchup var för sig har jag inga problem med men att servera det till till exempel falukorv tycker jag är ganska så fantasilöst och tråkigt. Det finns ju så många roligare vardagsalternativ att välja på som inte tar så mycket längre tid att laga än det tar att steka korven och koka pastan.
Några förslag från bloggens arkiv på roligare vardagsmat hittar ni i listen till höger med länkar till recepten och idag kommer här ytterligare en rätt som jag tycker platsar i kategorin rolig vardagsmat som inte tar orimligt lång tid att tillaga.
 
 
Ugnsbakad torsk med spenat och tomat
4 portioner

600 g torskfilé, gärna ryggfilé
2 vitlöksklyftor
1 påse bladspenat- stor (250 g)
400 g körsbärstomater- gärna romantica
3 dl matlagningsgrädde
1 tärning fiskbuljong
smör
0,5 tsk salt
2krm svartpeppar- nymald
 1 dl riven ost

Gör så här
Sätt ugnen på 200°.

Lägg fisken i en smord ugnsform.
Fräs spenaten mjuk på medelvärme ­­ i 0,5 msk smör.
Skala och riv i vitlöken.
Salta och peppra, och lägg spenaten på fisken.
Dela tomaterna och lägg dem ovanpå.
Koka upp grädde och smulad fiskbuljongtärning.
Häll såsen över fisken och strö över ost.
Tillaga i ugnen tills fisken är klar, ca 20 minuter.
Servera med kokt potatis. 

 

Morotssallad med vinägrett

3 stora morötter
3 msk god olivolja eller svensk kallpressad rapsolja
1,5 msk god vinäger ex. vit balsamvinäger
1 msk klippt persilja
1 krm torkad basilika
0,5 tsk honung
1 krm salt
0,5 krm svartpeppar
2 salladslök
0,5 krm chiliflakes
 
Gör så här
Blanda olja, vinäger, hackad persilja, basilika, honung,
chiliflakes samt salt och peppar i en skål.
Riv morötterna och skiva salladslöken och blanda ner i marinaden. 



Här är ytterligare en länk till inspirerande recept till vardagsmaten. 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar