fredag 10 januari 2025

Halloumi- och pestopaj

Busenkel paj som görs på färdig pajdeg
och fylls med tärnad stekt halloumi, zucchini och halverade körsbärstomater.


1 förp pajdeg
1 klyfta vitlök
1 zucchini (stor)
2 förp körsbärstomater
1 förp halloumiost salt
peppar

Äggstanning

3 ägg
3 dl mjölk
2 msk röd pesto
salt
peppar

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.

Tryck ut degen i en pajform och nagga. Förgrädda i ca 10 minuter.
Hacka vitlök fint. Hacka zucchini grovt.
Dela körsbärstomaterna.

Tärna halloumi, stek gyllene i olja,
ta upp och stek zucchini och vitlöken på hög värme i någon minut.

Tillsätt tomaterna och stek väldigt snabbt.
Ställ pannan åt sidan och blanda i halloumin.

Blanda ihop ingredienserna till äggstanningen.
Lägg grönsakerna och halloumi i pajskalet,
häll på äggstanningen och baka i ugnen i ca 25 minuter.

Låt svalna i minst 10 minuter.
Servera pajen med valfri sallad.
  
 
 
Äppelsallad

2 äpplen i tunna klyftor
1 dl rostade solrosfrön
2 msk olivolja
1 msk vinäger

Gör så här
Vänd ihop äpplen, solrosfrön med olja och vinäger
 
 

  Morot och vitkålssallad med solrosfrön
 
  1 kg vitkål 
 3 morötter
1 dl rostade solrosfrön

Dressing 
1,5 tsk skånsk grovkornig senap
2 msk vinäger, gärna balsam- eller äppelcidervinäger
1 tsk flytande honung
1 dl neutral olja
ca 1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar 

Gör så här
Blanda senap, vinäger och honung
Vispa i olja droppvis
Smaka av med salt och peppar 
Strimla kål och morötter så tunt som möjligt eller
 riv på det grövsta på rivjärnet
Blanda med dressingen
Toppa med solrosfrön
Servera genast


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar