torsdag 22 maj 2025

Hallonrutor med mördegsbotten i långpanna

Hallonkaka med hallonfyllning på hemgjord mördegsbotten.
Den bakas i långpanna – så smidigt när man blir många till fikat.


ca 24 kakor
 
4,5 dl vetemjöl
1,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
150 g kallt smör
1 msk kallt vatten
Fyllning
 500 g hallon
4 ägg
2,5 dl strösocker
1,75 dl vetemjöl
1 tsk pressad citronsaft
Glasyr

3 dl florsocker
1-2 tsk rivet limeskal
2-3 msk färskpressad limesaft
Garnering
Rivet limeskal
Hallon
 
Gör så här
Fyllning: Tina hallonen och låt koka 1–2 minuter om de är importerade. Låt svalna.
Häll massan i en sil och tryck med en sked så att kärnorna silas bort.
Sätt ugnen på 175°.
Mördeg: Blanda vetemjöl, florsocker och vaniljsocker.
Tärna smöret och tillsätt det samt vatten.
Blanda snabbt samman till en deg.
Tryck ut degen i en form (ca 35x25) med bakplåtspapper. Nagga degen.
Grädda i mitten av ugnen 12–15 minuter.

Vispa samman ägg och socker.
Blanda i vetemjöl, hallon utan kärnor och citronsaft.
Häll fyllningen ovanpå bottnen.

Grädda i mitten av ugnen i ytterligare 20–25 minuter.
Ta ut när fyllningen stelnat.

Låt kakan stå i kylen i några timmar innan den skärs i rutor.
Blanda ingredienserna till glasyren, som ska bli tjock men ändå rinnande.
Ringla den över kakan.
Garnera gärna rutorna med
rivet limeska och hallon, torkade eller färska.
 
Toscarutor med mördegsbotten i långpanna.
Klicka på länken så öppnar sig receptet i nytt fönster.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar