fredag 21 november 2025

Kryddig kyckling med gräddig majs och kantareller

Wow, vilken explosion av smaker! Kryddig kyckling, som legat nästan ett dygn i marinad gjord på japansk soja, färsk ingefära, vitlök och honung, ihop med den söta smaken och hettan från majs stekt i vitlök, rökt paprikapulver och chiliflakes. Sedan toppas allt med smörstekta kantareller, riven manchego-ost och koriander. Så gott, ni måste prova!

4 portioner

Marinerad kycklingfilé

1 klyfta vitlök
0,5 msk riven ingefära
0,25 dl japansk soja
0,25 dl flytande honung
500 g kycklingfilé
1 msk olja

Creamed corn

1 burk majs, 340 g 
1 klyfta vitlök
1 msk smör
2-3 krm chiliflakes
0,5 tsk rökt paprikapulver
3 dl vispgrädde
0,5 kruka koriander
0,5 lime, saften
1 krm svartpeppar

Till servering

Riven manchego-ost
1 kruka koriander

Gör så här

Marinerad kyckling:
Vispa samman ingredienserna till marinaden.
Lägg ner kycklingfiléerna i dubbla plastpåsar och häll över marinaden, 
knyt påsarna och låt marinera i kylen minst 6 timmar, gärna över natten. 
Vänd påsen då och då.
Häll bort marinaden från kycklingen och torka bort eventuellt överflöd med ett papper.
Stek filéerna gyllene på båda sidor i en stekpanna med olja, sänk värmen 
och låt gå klart under lock tills innertemperaturen når 72 grader. 
Ta ut och låt svalna något.
Creamed corn:
Häll majsen i ett durkslag och låt den rinna av.
Skala och riv vitlöken.
Fräs den på låg värme i smöret tillsammans med chiliflakesen och paprikapulvret.
Tillsätt majs och låt fräsa med en stund, tillsätt sedan grädden och låt koka upp. 
Låt sjuda på låg värme i 10-15 minuter.
Mixa lite slarvigt till en grov och krämig puré. 
(Vilket jag dock inte gjorde, så det går att utesluta ;)
Hacka koriandern och blanda ner. 
Smaka av med limesaft, salt och svartpeppar.
Ansa kantarellerna och stek dem i smör och smaka av med salt och peppar.
Dela kycklingfilén i skivor/bitar. Fördela creamed corn på fyra tallrikar.
Toppa med kyckling, stekta kantareller, riven manchego-ost och hackad koriander.

 Trevlig helg!

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar