onsdag 26 juni 2013

Ingefärscheesecake en regnig onsdag mitt i veckan

Onsdag mitt i veckan och regnet öser ner. Känns fint att gå till jobbet då ;)  Men för er som nu har semester och måste tillbringa dagen inomhus så kanske det kan vara lockande att muntra upp stämningen lite med en läcker ingefärscheesecake. Ingefära är inte bara en smakrik krydda utan den är också bra för hälsan, den har under många århundraden använts i medicinska syften för att lindra många vanliga sjukdomar. Läs mer om Örter som läker. 
Ingefärscheesecake
16 bitar
 
200 g kardemummaskorpor
200 g smör
 
Fyllning
4 gelatinblad
1 dl inlagd ingefära
4 dl naturell yoghurt (10%)
300 g färskost
3 dl florsocker
1 krm salt
 
Topping
2 ätmogna, tunnskivade mango
1 gelatinblad
1 dl vatten
1 msk strösocker
 
Garnering
1 lime
 
Gör så här
Mixa skorporna fint i en matberedare
Smält smör och blanda ner skorpsmulorna
Tryck ut blandningen i en form med löstagbar kant
Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter för att mjukna
Mixa ingefäran med 1 dl yoghurt med stavmixer
Vispa försiktigt ihop ingefärsyoghurten med 3 dl yoghurt, färskost, florsocker och salt, använd gärna elvisp
Lyft gelatinbladen ur vattnet och lägg dem i en kastrull
Värm försiktigtunder omrörning tills gelatinet är rinnande
Ta av från värmen
Ta lite av yoghurtsmeten och rör ner i gelatinet
Rör sedan noga ner blandningen i resten av yoghurtsmeten
Häll smeten i springformen
Täck med plastfolie och låt stå i kylen 3 timmar för att stelna
Ta försiktigt bort kanten på formen med en tunn kniv
Täck hela tårtan med mangoskivor
Lägg gelatinbladet i 1 dl kallt vatten i en kastrull,
låt dra i 5 minuter
Häll i sockret och värm under omrörning tills socker och
gelatin precis löst sig, det får inte bli för varmt
Ringla blandningen över mangon på tårtan
Använd ett ciseleringsjärn och
skär fina strimlor av limeskalet
Toppa tårtan med limeskalen

4 kommentarer:

  1. Vad gott detta ser ut, superfräscht!

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det inte bara ser gott och fräscht ut, det smakar det också :)

      Radera
  2. Svar
    1. Ja, ingefära är en spännande smaksättare, antingen gillar man den eller inte...

      Radera