Kortvecka med midsommar som stundar, vilket för många innebär förberedelser och planering inför en av årets största helger. Dock kan man väl säga att det är lite enklare helg i matväg om man jämför med jul och påsk. Vi kokar vår potatis och öppnar en sillburk, mer behöver det just inte vara den här helgen, sen kan man ju lägga till fler rätter och göra en buffé även denna helg men det är som att ingen egentligen förväntar sig det, utan det är en helg när man mer kopplar av och njuter av att umgås med nära och kära. Men om du nu funderar på några rätter till buffén kan jag tipsa om min skaldjurscheesecake eller varför inte bryta av det traditionella och servera något asiatiskt som t ex thai fish cakes. Du kanske själv brukar krydda din snaps och vill pröva en ny kryddning. Traditionerna kring midsommarfirandet ser säkert olika ut från familj till familj och när det gäller maten brukar vi i vår familj äta sillen och jordgubbarna till lunch och sedan grillar vi en köttbit till kvällen. Jag tycker att det ska vara matjessill till potatisen på midsommar men min man är inte lika övertygad om det, så till honom brukar jag lägga in en kryddsill istället. Grunden till inlagd sill är en lag kokt på ättika, socker och vatten. Sedan smaksätter man lagen och sillen efter tycke och smak. Jag brukar alltid göra kryddsillen efter Abbas recept på inläggningssillburken. Till det behövs inte många ingredienser alls, bara kryddor, lagerblad, röd lök och sill.
Kryddsill
6-8 bufféportioner
0,5dl ättiksprit (12%)
1,5 dl vatten
2 dl socker
2 tsk krossad kryddpeppar
0,5 tsk krossad vitpeppar
1 lagerblad
5 kryddnejlikor
1 skivad röd lök
420 g inläggningssill
Gör så här
Koka en lag på ättiksprit, socker och vatten
Blanda i kryddor och lagerblad i lagen
Låt lagen svalna till kylskåpstemp
Skölj sillfiléerna i kallt vatten
Skär sillen i ca 2 cm bitar, gärna på snedden
Varva sillen med löken i en väl rengjord glasburk
Häll på lagen och sätt på ett tättslutande lock
Låt sillen stå och dra i kylen i 1-2 dygn
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar