tisdag 21 april 2015

Kryddig kycklinggryta med quinoasallad

Visst blir man glad av färg? och visst smakar det så mycket bättre om maten är färggrann! I den här kryddiga kycklinggrytan är det paprikan i olika färger och broccolin som sätter färg på rätten, och grön babyspenat och avokado sätter extra piff på quinoasalladen. Droppa gärna lite citronsaft över avokadon, den blir annars fort brun och tråkig.

Kryddig kycklinggryta
4 portioner

600 g kycklingfilé
250 g färska champinjoner
200 g broccolibuketter
1 stor gul paprika
1 stor röd paprika
1 tsk ingefära
1 tsk gurkmeja
1 tsk mild paprika
0,5 tsk mald koriander
0,6 tsk mald spiskummin
2 krm vitlökspulver
2 krm chilipulver
1 burk kokosgrädde, 400 ml
Salt

Gör så här
Strimla kycklingfilén
Skiva champinjonerna, kärna ur och skär paprikorna i mindre bitar 
Ansa och skölj broccolin
Blanda ihop alla kryddorna i en skål
Fräs champinjonerna för sig i lite smör eller olja
Ställ åt sidan
Hetta upp smör eller olja i en vid panna och häll i kryddblandningen
Fräs under omrörning någon minut
Lägg i kycklingen och bryn dem runt om
Häll på kokosgrädden och salta efter tycke och smak
Låt sjuda under lock ca 8 minuter
Lägg i grönsakerna och champinjonerna
Låt allt koka upp och sedan sjuda ytterligare 7-8 minuter
Smaka av med ev mer salt

Problem med tarmen? Något att tänka på om man har känslig mage är att bl a minska på mängden kolhydrater som bildar gaser i tarmarna. Quinoa har ett lågt värde av kolhydrater och är därför skonsam mot magen. Den här quinoasalladen, som passar fint till kyckling, passar även till t ex grillat. Grunden är quinoa och gurkmeja sen kan man lägga till och dra ifrån helt efter eget tycke och smak. Testa t ex att byta ut löken och avokadon mot honungsmelon och morot istället, eller oliver, fetaost och valnötter. 
Prova dig fram vad just din mage mår bra av.


Quinoasallad
4 portioner

2 dl quinoa
1 hönsbuljongtärning
0,75 tsk gurkmeja
2 avokado
0,5 rödlök
75 g babyspenat

Gör så här
Koka quinoan i buljong enligt anvisningarna på förpackningen
Tillsätt gurkmejan mot slutet av kokningen
Låt svalna
Skär avokadon i biter
Skiva löken tunt
Blanda quinoa, avokado, lök och spenat på ett stort fat


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar