Välkommen!

onsdag 29 juni 2016

Rödkålssallad och semesterångest

I och med detta inlägg med recept på en rödkålssallad med asiatisk touch som fanns med på vårt midsommarbord lägger jag årets midsommarfirande bakom mig. 
Nu är det istället semestern om en och en halv vecka som ligger i fokus och planeringen för vad vi ska hitta på under våra tre lediga veckor.
Är inte det rätt typiskt!? Trots att det enda man egentligen längtar efter är att få ligga i hängmattan med en god bok så börjar man planera för allt man vill/borde hinna med när man är ledig. Som att måla grinden, den börjar se allt för sorglig ut, och att göra en ny plats för soptunnorna vid grinden, så de inte står mitt i vägen för grinden eller alternativt att sopgubbarna får slita och dra soptunnorna över och ner i diket till sopbilen. 
Och den där mysig bänken under almen som vi (läs jag ;) planerat för i flera år, kanske den äntligen kunde bli av...
Det blir heller inte lättare av att mannen och jag planerar för olika saker vi vill hinna med, som att han vill bygga pergola och gräva fler avsatser i vattenfallet i dammen, vilket jag inte riktigt ser som prio ett...   
Sen vill man ju se och uppleva lite av sommarsverige också. En tur längs Vänerns östra strand är under planering med besök i Mariestad och Lidköping med Läckö slott och Spikens fiskeläge.
Känner ni igen er? Tror inte jag är unik med min semesterångest, att man vill hinna med så mycket när man är ledig när det egentligen är avkoppling man behöver. 
Men innan semesterångesten sätter in på riktigt ska jag dela med mig av receptet på den goda rödbetssalladen som jag kan tänka mig att byta ut den vanliga pizzasalladen mot och som jag tror kan passa synnerligen bra till kryddiga korvar som chorizo och kabanoss.

Rödkålssallad

1 rödkålshuvud
1 purjolök, strimlad
0,75 dl äppelsidervinäger
1 dl ljus soja, japansk
1 dl rapsolja
1msk honung
Några droppar sesamolja
2 msk sesamfrön

Gör så här
Skär kålen i tunna strimlor med mandolin, osthyvel eller matberedae
Blanda med alla ingredienser utom sesamfröna, 
spara även lite purjolök till garneringen
Låt stå och dra minst en timme
Rör om ett par gånger
Garnera med sesamfrön och purjolök6 kommentarer:

 1. Visst känner jag igen den könslan. Den har inte infunnit sig här än eftersom jag ska jobba två och en halv vecka till. Ha en fin dag Kram Pernilla

  SvaraRadera
 2. Fast ändå ett rätt angenämt problem:)! Och rätt ofta släpper den där känslan av att man behöver göra saker och planera grejer efter bara några dagars slappande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så sant...
   Vet ju att man till en början kör på i samma tempo som till vardags men att det sjunker efter ett par dagar och man kommer in i semesterlunken.

   Semesterlunk, vilket härligt ord :)

   Radera
 3. De senaste åren och även detta år känner vi inte riktigt av någon semesterångest. Kan det bero på att vi ett par veckor innan gjort en liten avkopplande miniresa till Danmark och på detta sätt varvat ner. För nu känns det redan som semester och vi behöver bara titta på våra måltider så ser vi att vi redan är inne i semesterlunken och det känns härligt. Ändå har vi precis som du en sista arbetsvecka kvar.
  Varför egentligen ha semesterångest? Ångest för att vara ledig? Hmm, då borde man tänka en gång till och göra en prio-lista där man även skriver in att ta det lugnt och bara slappa. Kanske fördela de där "måste-sakerna" under hela året istället för att spara allt till en tid då man ska unna sig att koppla av och göra roliga saker.
  Kan varmt rekommendera ett besök på fina Läckö slott, där var vi för två år sedan med vår husvagn. Promenerade till Spikens fiskeläge och köpte spikenröra, löjrom från Vänern och gös som vi sedan stekte i husvagnen. Mmm så gott det var!
  Begynnande semesterkramizar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så klokt!
   Semesterångest kanske är ett lite väl starkt ord men nog finns det måsten och borden som inte hinns med trots att man bockar av dem i jämn takt under året som man tänker att det skulle passa bra och få gjort när man är ledig fler dagar i rad än två.
   Men jag ska följa ert råd och skriva en prio-lista med slappa överst :)
   Fint att höra att ni uppskattade Läckö slott och Spikens fiskeläge.
   Ser fram emot ett besök där.

   Fortsatt skön semesterlunk till er :) Kramar!

   Radera