Välkommen!

lördag 16 juli 2016

Veckans semestertips!
Lavendeln blommar och jag får en känsla av att ha ett mini Provence här hemma. 
Det måste vara en upplevelse att se de stora fälten med lavendelblommor i långa rader. Och tänk doften...
Älskar doften av lavendel!
Är det någon som varit Provence och sett lavendelfälten blomma?


Visste ni att  lavendel sägs vara rogivande? Så ett knippe torkad lavendel vid sängen är nog inte fel om man har problem med sömnen. 
Vill man torka sin lavendel är det hög tid att plocka blommorna nu, innan de slagit ut för mycket. Lavendelpåsar har lagts i linneskåpen i århundraden för att det ska dofta gott men den sägs också ha en läkande effekt. Jag brukar plocka mina lavendel precis innan knopparna brister. Varje blomma består av flera små knoppar som sitter tätt ihop. De översta knopparna spricker ut först och då är det dags. 
Torka knippen med lavendel hopbundna med fina band. Ska man torka lavendel för att använda i bakning och matlagning är det bästa att plocka lavendelblommorna när de är helt utslagna. Klipp av stjälkarna en bit ner, bind ihop till små knippen och torka på mörk plats. När lavendeln torkat repas blommorna loss och förvaras i en liten glasburk eller påse. Fint att kunna plocka fram och sniffa lite på, då och då :)3 kommentarer:

  1. Visst är lavendel en härlig blomma. Luktar så gott. Ha en fin dag Kram Pernilla

    SvaraRadera
  2. Lavendel är verkligen en fantastisk blomma. Testade lavendelkyckling förra året och var sen tvungen att börja odla lavendel. Det är ju verkligen gott i maten /Liza

    SvaraRadera
  3. Jag älskar doften av lavendel och har alltid påsar bland mina kläder. Plockar och torkar gärna, men avskyr att sy, så jag fuskar lite och köper färdiga påsar.

    SvaraRadera