tisdag 6 augusti 2019

Citronkola med vit choklad

Supergod mjukseg citronkola som bara smälter på tungan. Mmm...
Problemet är att när man väl har smakat en bit så är det omöjligt att sluta.
Receptet är Tina Nordströms och fanns med i ett nummer av Amelia nu i våras. Kolan blev dock lite tunn då jag hällde upp den i en mindre ugnsplåt. 
Vill man ha tjockare bitar kan det nog vara lagom att använda en gratängform eller två avlånga brödformar.


5  3/4 dl strösocker
Saft och skal från 3 citroner
125 gram med smör
350 gram vit choklad
225 gram kokosfett

Behövs : en kökstermometer

Gör så här
Tvätta och riv av det gula skalet från alla citronerna ner i en kastrull
Koka upp socker, skal och saft
Sila av skalen och häll tillbaka sockerlagen i kastrullen
Låt koka upp till 114 grader
Tillsätt smöret i bitar och fortsätt koka upp till 119 grader
 Rör ner den vita chokladen och rör så den smälter
Rör ner kokosfettet lite i taget så det blandar sig ordentligt med massan
När smeten är blank häll upp i en stor form klädd med bakplåtspapper, 
eller i två mindre
Låt stå övertäckt i kylen i ca ett dygn
Skär upp kolan i bitar och förvara i kylen
Fungerar även att frysa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar