onsdag 28 februari 2024

Krispiga spenatrullar med tomatsås och quinoasallad

Krispiga filodegsrullar med spenat och fetaost.
Se till att degen är tinad när du sätter i gång och tänk på att den torkar lätt.
 

Filodegsrullar med spenat och fetaost

4 portioner

100 g tinad filodeg
250 g färsk spenat
1 röd lök
100 g fetaost
Svartpeppar
Rapsolja till stekning
Salt

Gör så här
Hacka löken.
Skölj och krama ur vätskan från spenaten i ett durkslag.
Hacka den grovt och låt den fräsa med löken i olja tills den är ganska torr.
Låt svalna något.
Smula ner fetaosten och krydda med svartpeppar.
Skär filodegen i ca 12 x 12 cm stora kvadrater,
använd två 2 tunna filodegsbitar till varje rulle.
Lägg på en sträng av spenatröran, vik in kanterna och rulla ihop.
Stek rullarna i en panna med rikligt med olja i 3-4 minuter.
Vänd på dem under tiden så att de blir gyllenbruna runt om.
Låt dem rinna av på hushållspapper för att ta bort överflödig olja.
Strö över lite salt.
 

  Quinoasallad 

4 port

150 g Quinoa
50 g ruccola
75 g blandad sallad
 250 g cocktailtomat, röda
  1 msk olivolja
0,5 citron, pressad saft
salt
svartpeppar
Salladslök

Gör så här
Koka quinoan enligt anvisningar på förpackningen och låt svalna. 
Skär tomaterna i två delar.
Blanda quinoa, tomater, sallad och ruccola.
 Bland runt med olivolja och citronsaft.
Toppa med strimlad salladslök.
Salta och peppra.


Tomatsås 

2,5 dl grekisk eller turkisk yoghurt, 10%
1 vitlöksklyfta, pressad
2 msk tomatketchup
1 tsk paprikapulver
1 tsk chilipulver
0,5 citron, pressad saft
salt

Gör så här
Blanda yoghurten med pressad vitlök, ketchup, paprikapulver,
chilipulver och citronsaft.
Smaka av med salt.

Servering
Servera de krispiga spenatrullarna
med varm eller ljummen quinoasallad och tomatsås.

 

4 kommentarer:

  1. Verkar gott med spenat och feta i filodegsrullar. Måste testas någon gång. Men quinoa tror jag att jag hoppar över. Finns så mycket annat som är godare, tycker jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spenat och feta är verkligen en god smakkombo som passar som fyllning i dessa rullar. Ja, quinoan kan man ju utesluta om man inte gillar det. Går ju att servera vilken sallad som helst till rullarna.

      Radera
  2. Den blandningen är magiskt god. Jag har dock svårt med den smuliga filodegen. Men jag får öva. Kraaam Pia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här gången använde jag färsk filodeg och jag upplevde det som att den inte torkade lika fort som den annars kan göra. Kan vara skillnad på olika märken också. Annars är tipset att låta degen vila under en fuktig handduk medans man rullar sina rullar.

      Radera