Ännu ett diet-recept avklarat, ett GI-recept på fiskgratäng med stuvad purjolök. GI-kost innehåller precis som LCHF-kost få kolhydrater men jämfört med LCHF
rekommenderas mer protein och mindre fett. Eftersom jag aldrig tidigare har lagat efter ett GI-recept vet jag heller inte hur de brukar se ut men det här receptet tycker jag var lite väl tillkrånglat med måtten angivna i gram och fisk och grönsaker som ska hivas hit och dit med hålslev, men smaken var det inget fel på.
Enligt GI-dieten ska det inte vara några kolhydrater till gratängen men jag struntar ju egentligen i dieter så jag serverade pressad potatis till min gratäng. Men med det gör man ju som man själv vill och känner att man mår bäst av.
Enligt GI-dieten ska det inte vara några kolhydrater till gratängen men jag struntar ju egentligen i dieter så jag serverade pressad potatis till min gratäng. Men med det gör man ju som man själv vill och känner att man mår bäst av.
Fiskgratäng med stuvad purjolök
4 portioner
600 g torskfilé
6 dl lättmjölk
2 lagerblad
115 g små champinjoner, delade i kvartar
115 g frysta ärtor
115 g fryst majs
400 g rökt lax, tunt skivad
600 g purjolök, skivad
0,75 dl lätt creme fraiche
3 msk majsmjöl
2 msk bladpersilja, hackad
25 g vällagrad cheddar, riven
Salt
Peppar
Gör så här
Lägg torsken i en stor stekpanna
Tillsätt mjölk och lagerblad
Låt det sakta koka upp och sjuda i 5 minuter
Dra bort pannan från värmen
Lyft över fisken med en hålslev till en stor ugnsform
Dela fisken i bitar
Lägg i svamp, ärtor och majs i mjölken
Låt koka upp igen och sjuda i 5 minuter
Lyft grönsakerna ur mjölken med hålslev
Lägg grönsakerna i ugnsformen
Sila av 3 dl mjölk och ställ åt sidan
Lägg laxstrimlorna i ugnsformen
Lägg purjolöken i ren stekpanna med 8 msk vatten
Koka upp och låt sjuda i 8 minuter
Rör om då och då
Dra av från värmen och låt svalna
Rör ner creme fraiche i purjolöken
Rör ut majsmjölet med lite av den silade mjölken
Häll resten av den silade mjölken i en kastrull
Låt koka upp
Rör ner redningen i den kokande mjölken
Låt koka under omrörning
Tillsätt persilja, salt och peppar efter smak
Häll såsen över fisken och blanda kring lite
Täck fisken helt med den stuvade purjolöken
Strö över osten
Gratinera i 200 grader i 30 minuter
4 portioner
600 g torskfilé
6 dl lättmjölk
2 lagerblad
115 g små champinjoner, delade i kvartar
115 g frysta ärtor
115 g fryst majs
400 g rökt lax, tunt skivad
600 g purjolök, skivad
0,75 dl lätt creme fraiche
3 msk majsmjöl
2 msk bladpersilja, hackad
25 g vällagrad cheddar, riven
Salt
Peppar
Gör så här
Lägg torsken i en stor stekpanna
Tillsätt mjölk och lagerblad
Låt det sakta koka upp och sjuda i 5 minuter
Dra bort pannan från värmen
Lyft över fisken med en hålslev till en stor ugnsform
Dela fisken i bitar
Lägg i svamp, ärtor och majs i mjölken
Låt koka upp igen och sjuda i 5 minuter
Lyft grönsakerna ur mjölken med hålslev
Lägg grönsakerna i ugnsformen
Sila av 3 dl mjölk och ställ åt sidan
Lägg laxstrimlorna i ugnsformen
Lägg purjolöken i ren stekpanna med 8 msk vatten
Koka upp och låt sjuda i 8 minuter
Rör om då och då
Dra av från värmen och låt svalna
Rör ner creme fraiche i purjolöken
Rör ut majsmjölet med lite av den silade mjölken
Häll resten av den silade mjölken i en kastrull
Låt koka upp
Rör ner redningen i den kokande mjölken
Låt koka under omrörning
Tillsätt persilja, salt och peppar efter smak
Häll såsen över fisken och blanda kring lite
Täck fisken helt med den stuvade purjolöken
Strö över osten
Gratinera i 200 grader i 30 minuter
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar