Choklad- & Vaniljmuffins
10 stora
4 dl vetemjöl
3 msk kakao
2 msk chokladpulver (o´boy eller liknande)
1 tsk bakpulver
0,25 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
1,5 dl strösocker
1 ägg, lätt vispat
2,25 dl mjölk
2 tsk vaniljsocker
75 g smör, smält och avsvalnat
Topping
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
0,5 msk smör
2 dl salta jordnötter
Gör så här
Förvärm ugnen till 200 grader
Placera ut pappersformar på en plåt,
eller smöra fördjupningarna i en muffinsplåt
Blanda samman de torra ingredienserna, utom vaniljsocker,
i en stor skål
I en annan skål blandar du ägg, mjölk, vaniljsocker
och smält smör
Tillsätt blandningen till de torra ingredienserna och
rör om lätt tills allt precis har blandats
Fördela smeten jämt i de förberedda formarna
Grädda i ca 20 minuter eller till muffinsen
rest sig och är fasta
Låt svalna på plåten i 5 minuter
Flytta dem sedan till ett galler
Häll grädde, socker och sirap till toppingen i en kastrull,
låt det koka ordentligt till 120 grader, rör då och då
Ta bort från värmen och klicka ner smöret
Rör om ordentligt och blanda ner jordnötterna
Häll nötkolan över muffinsen och låt stelna
Nam nam, de där ser inte tokiga ut alls! Jordnötter och andra salta nötter är ju så gott i bakverk för att bryta av mot allt det söta!
SvaraRaderaJa minsann, salt och sött är en härlig kombo :)
SvaraRadera