lördag 26 juli 2014

Baskiska Pintxos - Amir Kheirmand bjuder på världens bästa mat

Pintxos är en ny bekantskap för mig, men nu när jag läst på vet jag att det är små tapasliknande tilltugg från Baskien, ett litet område mellan Spanien och Frankrike, som nästan alltid har en bas av tunt bröd. De toppas med små portioner av vad som finns hemma, typ, sardeller, korvar, torkad skinka, ansjovis och ostar.  Pintxos kan serveras både kalla och varma, men det viktiga är att de är nygjorda, och nu i dessa varma semestertider att det serveras en kall öl till ;)
Jag valde att göra tre av Amirs Pintxos, som vi har kalasat på ikväll.


Grunden till alla tre sorterna är baguette skuren i 2 cm sneda skivor, stekta gyllenbruna i lite olivolja med lite salt och peppar och sedan toppade med dessa tre toppingvarianter.

Pintxos med stekta räkor och champinjoner
4 bitar

En näve champinjoner
En näve skalade räkor
Olivolja
Salt
Svartpeppar

Gör så här
Värm olivoljan i en panna 
Stek champinjoner och räkor i hög temperatur
Salta och peppra
Lägg en skön hög på brödbitar


Pintxos med sardeller och rökt paprika
4 bitar

4 bitar grillad inlagd paprika (finns på glasburk)
8-12 sardeller
Svartpeppar
Olivolja

Gör så här
Låt paprikan rinna av
Lägg en skiva inlagd paprika och
ett par sardellfiléer på varje brödskiva
Peppra och ringla över olivolja

Italienska pintxos
4 bitar 

1 mogen tomat, skivad
1 boll buffelmozarella
Salt
Svartpeppar
Olivolja
Basilika

Gör så här
Lägg en tomatskiva och
lite buffelmozarella på varje brödbit
Salta och peppra
Ringla över olivolja
Lägg på ett par basilikablad per pintxo


Kall öl till maten känns verkligen som ett måste i värmen. 
En Nils Oscar-IPA passade fin, fint...

 Eller vatten, går ju också bra!

Ungdomarna har ännu inte förstått tjusningen med smått och gott som plockmat så de gjorde sig istället en varm smörgåstårta som de kalasade på. Funkar ju det med :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar