fredag 25 juli 2014

Veckans receptbok - Amir Kheirmand bjuder på världens bästa mat - Cola-Ribs

När jag satt och bläddrade i Amirs kokbok för att välja ut några bra recept jag kunde laga i veckan visade det sig att de flesta recept är mest lämpade för att laga en helg, alltså inga vardagsrecept. T ex Cola-Ribs, som tar sin lilla tid i ugnen, och Pintxos, smårätter man sitter länge och plockar med över ett glas vin eller en öl. Där av dröjsmålet med recepten ur veckans receptbok, ville vänta till helgen med att laga Amirs mat. Så idag tog jag ut några semestertimmar, for hem och startade upp ugnen och här kommer nu receptet på kvällens Cola-Ribs.

Cola-Ribs
4 portioner

2 kg tunna revbensspjäll
2 hönsbuljong tärningar, smulade
Salt
Peppar
1 msk mald koriander
2 gula lökar, skalade och hackade
1 knippe timjan
1 röd chili, finhackad
2 tvättade limefrukter, rivet skal och pressad saft
1 liter Coca-Cola (ej light)

Gör så här
Klappa in köttet med buljongsmulorna, en nypa salt, peppar och koriander
Lägg köttet i en långpanna
Strö över lök, timjan, chili och limeskal
Häll på Coca-Cola och täck med aluminiumfolie
Stek i ugnen i 150 grader i två timmar
Ta ut långpannan och lyft ur revbensspjällen på en tallrik
Öka temperaturen till 250 grader, grillvärme
Häll spadet i en kastrull
Låt koka i 15-20 minuter tills det tjocknar till en glaze
Pensla revbenen med glazen
Grilla i ugnen tills de får en karamelliserad yta,
tar ca 20 minuter
Ta ut revbenen och pressa över lime 


Ungdomarna ville ha pomme till sina revben, vi vuxna åt istället en sallad på avokado, vattenmelon, lök, gurka, tomat och blandsallad, toppad med fetaost och oliver.


Amir verkar ha en förkärlek för öl, och det är ju inte fel, så vi gjorde som han rekommenderar i boken och drack en fruktig ale till Ribsen, himla gott, 
och ungdomarna fick slatten av Coca-Colan ;)

Imorgon lagar jag baskiska pintxos till lördagsmyset.

Trevlig helg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar