torsdag 31 juli 2014

Kroppkakor på Edward Bloms mormor Karins vis

Inte heller i den här veckans receptbok, Allting gott och alldeles för mycket av Edward Blom, finns det så många vardagsrecept (med tanke på förra veckans receptbok
Jag tror inte snigelgräddsoppa eller hummeraladåb skulle uppskattas av övriga familjemedlemmar, och inte av mig heller, faktiskt ;) Men något recept vill jag ju testa så jag valde att göra kroppkakor idag. Inte heller det är ju egentligen något bra vardagsrecept men med lite planering och framförhållning går ju det mesta snabbt att tillaga. Igår förberedde jag därför dagens middag med att koka potatis, pressa den och blanda till en smet/deg som det gick att forma bullar av, tärnade fläsk, skinka och lök som jag stekte och sedan fördelade i bullarna.

 

Avslutade igår med att koka kroppkakorna för att sedan låta dem kallna och vila i kylen över natten. Så idag när det var dags att laga middag återstod det bara att steka på kroppkakorna så de fick lite färg, och värma på det som blev över av fläsk- och skinkhacket. Till det serverades skirat smör och lingonsylt. Och det var riktigt gott :)


Mormor Karins gyllenstekta kroppkakor
18 kroppkakor

Kroppkakedeg
1,5 kg potatis av mjölig sort
Salt
2,5 ägg 
3-4,5 dl vetemjöl
Lite vitpeppar 
Fyllning
(Dubbla receptet om ni även vill ha fyllning som tillbehör)
150 g rökt skinka
150 g rimmat fläsk
6 msk hackad gul lök
1,5-2 tsk kryddpeppar

Till servering
Skirat smör
Lingonsylt 

Gör så här
Koka potatisen i 2 tsk salt per liter vaten
Ta genast upp den ur vattnet och 
pressa den medans den ännu är varm
Blanda ner ägg, mjöl, vitpeppar och ca 1-1,5 tsk salt
Det ska vara så mycket mjöl så det går att forma bullar
Skär skinka, fläsk och lök i ytterst små bitar
Bryn fläsket och löken i rikligt med smör
Tillsätt skinkan mot slutet
Krydda med kryddpeppar
Forma 18 bullar av degen
Gör en fördjupning i vare
Fördela fyllningen i bullarna
Nyp ihop kanterna på bullen över fyllningen
Platta till kroppkakorna
Koka några i sänder utan lock i 
lättsaltat vatten tills de flyter upp
Sjud därefter i ytterligare 5 minuter
Ta upp med hålslev och låt kallna
Stek upp i smör tills de är varma och gyllenfärgade

4 kommentarer:

  1. Har aldrig smakat kroppkakor men är väldigt sugen på att göra det :)
    Detta recept måste jag testa att göra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är som sagt lite meck att göra dem, men egentligen inget svårt så jag tycker absolut du ska testa. Inget går upp mot hederlig husmanskost :) Lycka till!

      Radera
  2. Hej, Jag har varit med och lagat recepten i Edwards (min mans) kokbok – och jag måste säga att jag faktiskt skulle kategorisera snigelsoppan som vardagsrätt, om än av ett något festligare snitt. I alla fall är den inte så himla svårlagad att man inte skulle kunna göra den till vardags. Sniglar finns på konservburk åtminstone i vår ICA-butik.

    Hummeraladåben är med däremot mest för att exemplifiera 1800-talets mat – helt klart inte lämplig vardagsmat eller särskilt lämpligt att laga överhuvudtaget om man inte har sjukt mycket tid och experimentlusta..! ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Gunilla. Vad kul att självaste frun tittar in i vrån och lämnar en kommentar :)
      Om jag förstår dig rätt så var jag alltså inte helt ute och cyklade vad det gäller hummeraladåb till vardags, men att jag allt skulle kunna svänga ihop en snigelsoppa en vanlig onsdag, eller torsdag...
      Hittar jag sniglar på burk så ska jag nog ta och försöka mig på´t. Jag kanske t om kommer gilla det. Fast jag är rätt skeptisk...

      Tack iaf för titten och kommentaren. Hälsa Edward! / Birgitta

      Radera