tisdag 16 juni 2015

Rabarberbullar med vaniljkräm och smuldeg

Matilda är en duktig tjej som bakar en massa gott, bland annat hittade jag det här receptet på rabarberbullar hos henne. Vi har fortfarande gott om rabarber i trädgården så jag passade på att göra en dubbel sats, men Matildas bullar måste vara gigantiska, hon beräknar 13 bullar på en sats, jag fick ut ca 34 st på dubbel och de var ändå enorma :) Men det är ju en smaksak, hur stora man vill att bullarna ska vara. Hur som helst fick de mer än väl godkänt av familjen och de kommer absolut vara med i picknickkorgen i sommar. Kan nämligen rekommenderas att ätas ute, smulade en hel del ;) Är ni nyfikna på vem Matilda är och vad hon bjuder på för mer smarriga bakverk och recept kan ni kika in HÄR.

Rabarberbullar med vaniljkräm och smuldeg
ca 34 stycken

Deg
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
2 nypor salt
2 dl strösocker
1 msk malen kardemumma
2 ägg
150 g mjukt smör
ca 20 dl vetemjöl
Vaniljkräm
4 dl mjölk
4 äggulor
4 msk maizena (majsstärkelse)
1 dl strösocker
2 vaniljstänger, fröna
Rostad rabarber
6 stjälkar rabarber
4 msk strösocker
Smuldeg
150 g smör
1,5 dl strösocker
3 dl vetemjöl
3 dl havregryn

Ägg till pensling

Gör så här
Skala och skiva rabarbern 
Lägg i en form med bakplåtspapper
Strö över socker
Rosta rabarbern i mitten av ugnen i 200 grader i ca 10 minuter, tills rabarbern nästan är mjuk
Låt svalna
Skrapa ur fröna ur vaniljstången 
Blanda med lite av sockret i receptet
Gör vaniljkrämen genom att vispa ihop alla ingredienser i en kastrull
Låt krämen tjockna på medelvärme under konstant vispning, 
det går rätt fort mot slutet
Häll upp krämen i en skål
Smula jästen i en bunke
Häll på ljummet vatten, ca 37 grader
Rör om tills jästen löst sig
Tillsätt salt, kardemumma, socker och ägg
Klicka i det mjuka smöret
Tillsätt mjölet, lite i taget, tills du har en slät deg som lossar från bunkens kanter
Låt degen vila under bakduk i ca 10 minuter
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i önskat antal bitar
Rulla till runda, släta bullar
Lägg på plåt med bakplåtspapper eller i bullformar
Låt jäsa under bakduk i 30-60 minuter
Medans degen jäser gör du smuldegen
Nyp ihop smöret med mjöl, socker och havregryn tills du har en smulig deg
När bullarna jäst klart trycker du ner ett glas mitt i bullen,
så du får ett hål för vaniljkrämen
Vispa upp ägget för pensling med en skvätt vatten och en nypa salt
Pensla bullarna
Fyll hålen med vaniljkräm, lättast går det med en spritspåse
Lägg på rabarbern
Smula till sist över smuldeg
Grädda bullarna mitt i ugnen i 225 grader i ca 20 minuter,
tills bullarna är gyllenbruna och smuldegen fått lite färg


7 kommentarer:

  1. Vad kul att du testade bullarna! Ser superfina ut! Och haha nej faktiskt vart inte mina bullar gigantiska, konstigt nog ;D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu har jag testat både dina rabarberbullar och Leilas, bakat toscamazariner med rabarber och en rabarberkaka med mandelmassa, lagat ugnspannkaka med rabarber och en betsallad med rabarber och ändå märks det knappt på rabarbern i trädgården att jag använt en hel del. Får se vad jag mer hittar på, jordgubbar och rabarber är ju en bra kombo :)
      Ha en fin sommar Matilda! / Birgitta

      Radera
    2. Åh mums vad gott allt låter! Vilken lyx att ha så mycket rabarber i trädgården, lite avundsjuk här :)
      På Söta Saker finns en himmelsk jordgubbs- och rabarbermarmelad jag gjort flera gånger, supergod på surdegsbröd tillsammans med någon god ost! http://blogg.amelia.se/sotasaker/2010/08/18/jordgubb-och-rabarbermarmelad/
      Tack desamma!

      Radera
    3. Den ska jag allt testa. Tack för tipset! :)

      Radera
  2. Så goda de ser ut. Har lite extra rabarber. Så det får testas att baka lite bullar. Ha en fin dag Kram Pernilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker jag absolut att du ska göra :) Fin dag till dig med! Kram

      Radera