Rabarberbullar med vaniljkräm och smuldeg
ca 34 stycken
Deg
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
2 nypor salt
2 dl strösocker
1 msk malen kardemumma
2 ägg
150 g mjukt smör
ca 20 dl vetemjöl
Vaniljkräm
4 dl mjölk
4 äggulor
4 msk maizena (majsstärkelse)
1 dl strösocker
2 vaniljstänger, fröna
Rostad rabarber
6 stjälkar rabarber
4 msk strösocker
Smuldeg
150 g smör
1,5 dl strösocker
3 dl vetemjöl
3 dl havregryn
Ägg till pensling
Gör så här
Skala och skiva rabarbern
Lägg i en form med bakplåtspapper
Strö över socker
Rosta rabarbern i mitten av ugnen i 200 grader i ca 10 minuter, tills rabarbern nästan är mjuk
Låt svalna
Skrapa ur fröna ur vaniljstången
Gör vaniljkrämen genom att vispa ihop alla ingredienser i en kastrull
Låt krämen tjockna på medelvärme under konstant vispning,
det går rätt fort mot slutet
Häll upp krämen i en skål
Smula jästen i en bunke
Häll på ljummet vatten, ca 37 grader
Rör om tills jästen löst sig
Tillsätt salt, kardemumma, socker och ägg
Klicka i det mjuka smöret
Tillsätt mjölet, lite i taget, tills du har en slät deg som lossar från bunkens kanter
Låt degen vila under bakduk i ca 10 minuter
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i önskat antal bitar
Rulla till runda, släta bullar
Lägg på plåt med bakplåtspapper eller i bullformar
Låt jäsa under bakduk i 30-60 minuter
Medans degen jäser gör du smuldegen
Nyp ihop smöret med mjöl, socker och havregryn tills du har en smulig deg
När bullarna jäst klart trycker du ner ett glas mitt i bullen,
så du får ett hål för vaniljkrämen
Vispa upp ägget för pensling med en skvätt vatten och en nypa salt
Pensla bullarna
Fyll hålen med vaniljkräm, lättast går det med en spritspåse
Lägg på rabarbern
Smula till sist över smuldeg
Grädda bullarna mitt i ugnen i 225 grader i ca 20 minuter,
tills bullarna är gyllenbruna och smuldegen fått lite färg
Så gott! : )
SvaraRaderaVad kul att du testade bullarna! Ser superfina ut! Och haha nej faktiskt vart inte mina bullar gigantiska, konstigt nog ;D
SvaraRaderaNu har jag testat både dina rabarberbullar och Leilas, bakat toscamazariner med rabarber och en rabarberkaka med mandelmassa, lagat ugnspannkaka med rabarber och en betsallad med rabarber och ändå märks det knappt på rabarbern i trädgården att jag använt en hel del. Får se vad jag mer hittar på, jordgubbar och rabarber är ju en bra kombo :)
RaderaHa en fin sommar Matilda! / Birgitta
Åh mums vad gott allt låter! Vilken lyx att ha så mycket rabarber i trädgården, lite avundsjuk här :)
RaderaPå Söta Saker finns en himmelsk jordgubbs- och rabarbermarmelad jag gjort flera gånger, supergod på surdegsbröd tillsammans med någon god ost! http://blogg.amelia.se/sotasaker/2010/08/18/jordgubb-och-rabarbermarmelad/
Tack desamma!
Den ska jag allt testa. Tack för tipset! :)
RaderaSå goda de ser ut. Har lite extra rabarber. Så det får testas att baka lite bullar. Ha en fin dag Kram Pernilla
SvaraRaderaTycker jag absolut att du ska göra :) Fin dag till dig med! Kram
Radera