Upp- och nervänd jordgubbskaka blir mitt bidrag till veckans fotoutmaning,
för när man vänder den färdiggräddade kakan och tar bort kakformen så,
häpp, är botten upp.
Upp-och nervänd kaka
ca 1 l färska jordgubbar, halverade
1 dl farinsocker
50 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
0,5 dl varmt vatten
Gör så här
Bred ut farinsockret i botten på en form med löstagbar kant och klicka ut smöret
Ställ in formen i ugnen i 175 grader, tills smöret smält
Vispa socker och ägg poröst
Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål
Blanda ner mjölblandningen i äggsmeten
Blanda sist i det varma vattnet
Lägg jordgubbarna med den kupade sidan ovanpå farinsockersmöret
Häll smeten över jordgubbarna
Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 40 minuter
Låt kakan stå i formen i ca 5 minuter innan du stjälper upp kakan
Lossa kakan försiktigt med kniv från kanten innan du lossar den löstagbara kanten
När kanten lossas bör du vara beredd på att saft från jordgubbarna rinner ut,
så se till att ha ett fat under kakan
När kanten lossats och saften runnit ut är det dags att vända kakan
Lägg det fat som kakan ska serveras från över kakan
Vänd nu kakan och lossa försiktigt kakformens botten
Jag valde att servera en kula glass till min kaka
men en klick grädde eller vaniljkesella passar fin,fint det med
Blir du nyfiken och kanske själv vill delta i Fröken Fotos fotoutmaning,
Nu ska jag ut och ta vara på den härliga sommaren!
Må så gott i sommarvärmen!
Smaskens !!!!
SvaraRaderaDen smakade finemang! :)
RaderaOj, häftigt, aldrig sett förut! Ser smaskens ut :)
SvaraRadera/Lisa
majamyra.se
Min egen variant avTarte tatin, en fransk upp- och nervänd fruktkaka. Smakade kanoners :)
RaderaLåter gott! Jag har gjort liknande med ananas och det var jättegott. Får testa detta med.
SvaraRaderaTack för pepp på mitt inlägg.
Funkar nog bra med vilken frukt som helst! Må så gott!
RaderaMen så fiffigt! Snyggt och säkert smaskens också! Måste testas vid tillfälle!!
SvaraRaderaEller hur :)
RaderaHärligt bidrag. Ser supergod ut. Ha en fin dag Kram Pernilla
SvaraRaderasnyggt... kul tolkning!
SvaraRaderaSå läcket tolkning av temat! Gott!
SvaraRaderaKram kram Malin