tisdag 10 november 2015

Friterad blomkål med sweet chilisås, rostade sesamfrön och salladslök

I min jakt på vegetariska recept fångade detta recept min uppmärksamhet. Blomkålen blev riktigt frasig och god, men jag gjorde som det stod i receptet 
och hällde sweet chilisåsen över den friterade blomkålen, 
vilket gjorde att frasigheten försvann, så nästa gång kommer jag nöja mig med att ha såsen bredvid och doppa blomkålen i istället.



Friterad blomkål med sweet chilisås, rostade sesamfrön och salladslök
4 portioner

2 dl vetemöl
2 dl rismjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
Salt
4 dl kallt kolsyrat vatten
1 blomkålshuvud, ca 800 g
1 l rapsolja till fritering
1,5 dl sweet chilisås
0,5 dl vatten
2 fint strimlade salladslökar
1 msk rostade vita sesamfrön

Gör så här
Blanda ihop vetemjöl, rismjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en skål
Vispa ner lite kolsyrat vatten i taget tills du har en slät smet utan klumpar
Dela blomkålshuvudet i mindre buketter
Hetta upp oljan till 175 grader i en tjockbottnad kastrull eller i en fritös
Doppa buketterna en och en i frityrsmeten
Fritera sedan i omgångar i oljan
De ska mjukna och bli frestande gyllenbruna
Låt rinna av på hushållspapper
Blanda under tiden sweet chilisås och vatten i en kastrull
Värm på
Vid servering lägger du upp den friterade blomkålen på tallrikar och häller över sweet chilisåsen (eller serverar den bredvid)
Toppa med fint strimlad salladslök och rostade sesamfrön



2 kommentarer:

  1. Jag älskar blomkål. Så detta får jag testa. Ha en fin dag Kram Pernilla

    SvaraRadera
  2. Vi är också väldigt förtjusta i blomkål och det här lät ju onekligen som ett mycket spännande recept. :)
    Ha en fortsatt fin vecka, kramizar!

    SvaraRadera