måndag 21 mars 2016

Lite smått och gott till påsk

Inget påskbord utan sill och den här varianten med matjessill är riktigt god.


Matjessill med picklad rödlök och brynt smör
4 portioner

ca 400 g matjessill
1,5 dl rumsvarmt vatten
1 dl strösocker
0,5 dl ättiksprit
3 små rödlökar
75 g smör
2 hårdkokta ägg
Gräslök

Gör så här
Blanda vatten, socker och ättika tills sockret lösts upp
Skär löken i tunna ringar
Lägg i lagen och marinera minst 30 minuter
Smält smöret i en kastrull
Låt stå kvar på värmen tills smöret slutat skumma och doftar nötigt
Skär sillen i nitar
Hacka äggen
Lägg sill, ägg och lök på ett serveringsfat
Skeda över det brynta smöret och garnera med gräslök


Ägg får man väl också anse vara ett måste...

Fyllda äggskal
4 portioner

2 ägg
0,25 dl vispgrädde
0,5 msk smör
Salt
Peppar
25 g röd kaviar
Gräslök

Gör så här
Knäck äggen försiktigt för skalen ska bli serveringsskål
Häll upp ett av äggen i en skål
(det andra blir överflödigt)
Skölj de fyra skalhalvorna väl
Blanda ägget med grädden
Smält smöret i en kastrull och tillsätt äggblandningen under långsam uppvärmning
 Rör om tills äggröran blivit krämig
 Smaka av med salt och peppar.
Ta fram äggskalen och fyll dem med äggröran
 Lägg på lite röd kaviar och garnera med finhackad gräslök



Kyckling i någon form tror jag är vanligt förekommande 
runt i kring i stugorna under påsken.

Ett litet urval kycklingrecept ur arkivet som kan passa till påsk.

Rimmad kyckling i örtsås hittar du HÄR, kyckling med jordärtskocka HÄR 
och kryddig kycklinggryta HÄR.



En påskgul dessert med mango och citron,

Mango- och citronshots
12 bufféportioner

Citrongrädde
3 dl vispgrädde
Rivet skal av 1 citron
4 msk citronsaft
3 msk flytande honung
Mangopuré
225 g fryst mango, tinad
2 färska mangos, finhackat
8 tsk flytande honung
Saft från 1 citron
Mynta

Gör så här
Vispa grädden
Blanda ner citronskal, citronsaft och honung
Mixa den tinade mangon
Blanda i det mesta av den finhackade mangon i purén
Fördela purén i 12 små glas
Klicka/spritsa citrongrädden på mangopurén
Garnera med resterande av den finhackade mangon 
Toppa med mynta



och en god kaka till kaffet!

Tuppkaka de Luxe
10-12 bitar

2 ägg
2 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
100 g smör
100 g hackad mörk choklad

Glasyr
100 g smör
1,25dl socker
2msk vaniljsocker
1st äggulor
Garnering
1 dl kokosflingor
Marsipankycklingar

Gör så här
Smöra och bröa en springform, ca 24 cm i diameter
Vispa ägg och socker poröst
Blanda de torra ingredienserna i en skål
Smält smör tillsammans med hackad choklad på svag värme, under omrörning
Blanda försiktigt alla ingredienser och häll i formen
Grädda i 175 grader i ca 20 minuter
Låt svalna
Smält smöret till glasyren
Tillsätt socker, vaniljsocker och äggula under omrörning
Bred glasyren, som är ganska lös, på kakan
Strö över kokos
Låt kakan bli kall innan den skärs upp

Glad påsk!

2 kommentarer:

  1. Den där tuppkakan kanske skulle kunna vara något för oss att baka när vi lovat stå för efterrätten till ett knytkalas på påskafton. Perfekt att baka i långpanna när det är många gäster. Tack för tipset!
    Kramizar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut! Långpannan är ofta använd till stora kalas :)
      Kram

      Radera