Välkommen!

söndag 6 mars 2016

Video på våra koi karpar i dammen under isen

För någon vecka sedan, när vårsolen värmde och det var barmark ute, passade vi på att fixa lite i trädgården. Vi plockade och räfsade nerblåsta grenar och klippte några bärbuskar och fruktträd som inte hanns med förra året. 
När vi höll på där och pulade blev vi nyfikna på hur våra koi karpar i dammen egentligen mår, där under locket av is, så vi satte helt enkelt vår GoPro kamera på en pinne och stoppade ner den i dammen och filmade fiskarna där nere på botten. 
Och som synes verkar de må riktigt bra.


På sensommaren när vi matar dem ett par gånger om dagen så matar vi så länge de äter för att de ska äta upp sig ordentligt och lägga på hullet inför den långa vintern i dammen. På något sätt sänker de sin energiförbrukning och går in i någon sorts form av dvala under vintern. Kravet för att de sedan ska överleva vintern är att vattnet hela tiden är i rörelse, så de får syre och dammen inte bottenfryser.
När värmen i vattnet fram på vårkanten har stigit till +10 börjar de åter vakna till liv och kan börja äta igen.
Tänk om en annan kunde göra detsamma, gå in i en dvala under vintern när det är som mest kallt och ruggigt, för att sedan vakna upp när vårsolen tittar fram :)

2 kommentarer:

  1. Men vad roligt att ha en egen liten damm! Det skulle nog mina katter gilla:)! Hoppas vädret blir lite varmare snart så att de tinar upp!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Funkar bra med vår katt. Hon brukar sitta med och titta när vi matar karparna:) Det är värre med hägern som kommer på besök emellanåt. Två av karparna har han lyckats fånga. Därför har vi nu ett nät över dammen så han in tar fler för oss.

      Radera