onsdag 6 april 2016

Smidig mat efter en dag i backen


För att hålla kostnaderna nere när vi är på skidsemester brukar vi och familjen vi reser med turas om med matlagningen, så varannan dag har vi lyxen att sätta oss vid dukat bord och slippa disken :) 
Så gott som alla måltider är förberedda hemma innan vi reser. Bra rätter att laga i förväg och sedan frysa in är t ex mustiga grytor, laxstroganoff och vegetarisk lasagne. Men i år hade jag även med potatis och varmrökt lax som jag lagade en laxgratäng av på plats. Funkade det med. Visst tog det lite extra tid från skidåkningen, men i år med den dimma vi hade så kan jag inte säga att det direkt gjorde något att stå inne i köket någon timme extra. Gratäng med alla ingredienser i samma form är perfekt att laga till många, och att dessutom laga gratängen i en folieform, så man slipper disk, är genialiskt :) 

Laxgratäng
8 portioner

1,5-2 kg potatis, mjölig sort
2 gul lök
400 g färskost, örter
4 dl creme fraiche
2 dl matlagningsgrädde
6 ägg
600 g varmrökt lax
2,5 tsk salt
5 krm svartpeppar
ca 1 dl ströbröd
50 g smör

Gör så här
Skala och skiva potatis och lök fint
Rör samman färskost , creme fraiche och matlagningsgrädde
Rör i äggen
Varva potatis, lök och lax bruten i bitar i en stor gratängform
Häll över äggblandningen
Strö över ströbröd och klicka ut smöret över
Ställ in i ugn i 225 grader i ca 45 minuter
Vakta så ytan inte får för mycket färg


2 kommentarer:

  1. Så skönt att få sitta vid dukat bord varannan dag. Ser gott ut. Ha en fin dag Kram Pernilla

    SvaraRadera
  2. Härliga bilder från Trysil😊 Laxfratäng oj vad gott
    Ha det bra
    Kram Milla

    SvaraRadera