tisdag 6 september 2016

Lavendelkyckling

Jag kokade och bakade som sagt en hel del på äpplen i helgen men det blev också av att testlaga lavendelkyckling. 
Lavendel är en favorit som jag gärna plockar och hänger upp för doftens skull. 
Men jag använder den även när jag bakar, t ex i lavendelskorpor, och nu har jag alltså även provat att använda lavendeln i matlagning.
Lavendelblommorna kan ha olika styrka så man får prova sig fram hur mycket smak de avger. Jag gjorde efter receptet jag hittade på Arla Köket och kanske jag skulle ha mortlat blommorna först, för att frigöra smakerna, eller helt enkelt ökat på mängden, för jag tyckte jag mest bara anade en svag antydan av lavendel. 
Jag hade gärna haft lite mer smak av lavendel. Jag strösslade över blommor vid serveringen mest för fotots skull och var lite orolig att det skulle ge för mycket smak men det gjorde det inte alls utan förhöjde bara smakupplevelsen. 

Lavendelkyckling
4 portioner


500 g kycklingbröstfilé
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 vitlöksklyftor
2 dl vispgrädde
0,5 tärning hönsbuljong
1 krm lavendelblommor, färska eller torkade
Rivet skal och pressad saft av 0,5 citron
1 dl pinjenötter
0,5 dl grovhackad färsk persilja
Till servering
Kokt potatis
Sallad

Gör så här
Skär kycklingfilén i mindre bitar
Bryn dem i smör
Salta och peppra
Skala och hacka vitlöken
Blanda grädde, buljongtärning, lavendel, vitlök och citronsaft i en gryta
Lägg i kycklingen
Låt koka under lock ca5 minuter
Rosta pinjenötterna i torr panna och strö över dem, citronskal och persilja.

Ska man torka lavendel för att använda i bakning och matlagning är det bästa att plocka lavendelblommorna när de är helt utslagna. Klipp av stjälkarna en bit ner, bind ihop till små knippen och torka på mörk plats. När lavendeln torkat repas blommorna loss och förvaras i en liten glasburk eller påse.


Tror du att du kommer testa? 
Berätta gärna om du testar och vad du tyckte.

2 kommentarer: