måndag 26 juni 2017

Broccolipaj med rökt ost och utan pajbotten




Köpte ju lite rökt ost häromdagen på min långpromenad, 


och broccolipaj med rökt ost utan pajbotten var alltså anledningen till detta köp :)

Receptet kommer från Toves kök, men istället för att göra en stor paj fick jag för mig att göra portionspajer. Jag gräddade mina pajer i små springformar, och gör du som jag så tänk på att ha folie runt botten på springformen annars läcker smeten ut. 
Men det enklaste, om man vill göra portionspajer, är ju naturligtvis att använda pajformar som är avsedda för just portionspajer.
Rökt ost i pajen var en riktig hit och ett utmärkt vegetariskt alternativ till rökt skinka, som resten av familjen valde till sina pajer. 
Dessutom var ju min paj utan pajbotten och därmed glutenfri :) Perfekt!
Det som dock var med osten jag köpte var att den inte smälte i ugnen, utan såg ut som strimlad skinka när pajen var färdiggräddad. Jag kanske skulle ha finrivit den istället...  men den gav absolut en god rökig smak åt pajen.
Rökt ost kanske man inte hittar i alla butiker. Ett tips är att titta i delikatessdisken.

Broccolipaj med rökt ost och utan pajbotten
1 stor paj eller 4-6 mindre

50 g broccoli, färsk eller fryst
0,5 tsk örtsalt
1 krm svartpeppar
ca 2 dl riven rökt ost
8 ägg
2,5 dl kesella (10% fett)
1 dl standardmjölk (3% fett)
0,5 tsk salt

Gör så här
Koka broccolin några minuter
Häll av den i durkslag och låt rinna av ordentligt
Smörj en ugnsfast form, ca 18x25 cm
Lägg broccolin i formen
Ha på örtsalt och svartpeppar
Strö på osten
Vispa ihop ägg, kesella, mjölk och salt
Häll äggvispet över broccolin och osten
Grädda i 200 grader i ca 40-45 minuter, tills äggsmeten stelnat i mitten
Ta ut formen ur ugnen och låt den gärna stå i ca 10-15 minuter innan servering

2 kommentarer:

  1. Måste jag prova för jag är inte så förtjust i pajdeg!

    Tack för tipset! Kram Jenny

    SvaraRadera
  2. Ser trevligt ut med portionspajer :). Det måste jag testa nästa gång. Ha en riktigt bra dag!
    Mvh Tove

    SvaraRadera