Välkommen!

torsdag 12 oktober 2017

Fisk hela veckan - fiskfärs till biffar och burgare

Laxbiffar är superenkla att göra. 
Lax passar nämligen utmärkt till fiskfärs.


Laxbiffar
8-12 st

600 g laxfilé, tinad
1 ägg
2,5 krm svartpeppar
1,25 tsk salt
2,5 krm chilipulver
0,5 tsk torkad ingefära
1 vitlöksklyfta
0,5 citron, saften
Rapsolja
Smör

Gör så här
Mixa laxfilé med skalad vitlök, ingefära, chilipulver, salt, peppar, ägg och 
citronsaft till en smet
Hetta upp en stekpanna med lite olja och smör
Forma biffar och stek dem gyllenbruna på båda sidor
Sänk värmen och låt dem bli helt genomstekta


Potatismos
1 kg potatis
2 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 klick smör
1 gnutta socker

Gör så här
Skala potatisen och skär i bitar
 Koka den mjuk i lättsaltat vatten 10-15 min
 Häll av vattnet och pressa potatisen genom purépress eller 
mosa med en stöt direkt i kastrullen
 Värm mjölken och rör ner i potatisen
Smaksätt med salt, peppar, smör och socker
 Rör moset luftigt


Laxbiffar med sojasås är perfekta till vardags när man vill äta något utöver det vanliga. Supergoda att doppa i sojasåsen :)


Laxbiffar med sojasås
4 portioner

600 g lax
ca 1 tsk malen ingefära
ca 1 tsk salt
3 msk potatismöl
1 ägg
Smör och olja till stekning

Sojasås
0,5 dl japansk soja
1 lime, saften
2 msk råsocker

Till servering
Jasminris
Inlagd ingefära
Lime
Wasabi & sesame - krydda

Gör så här
Blanda ihop alla ingredienser till sojasåsen 
Rör om ordentligt tills sockret "smält"
Skär laxen i små, små tärningar och 
blanda med övriga ingredienser
Hetta upp en stekpanna med smör och olja 
Klicka ut matskedsstora klickar av laxsmeten
Stek på ena sidan, platta till och vänd på biffarna
Stek några minuter på varje sida på medelvärme
Servera direkt tillsammans med sojasås, ris och inlagd ingefära 
Strössla över lite wasabi & sesame-krydda


Laxbiffar går också att servera som alternativ till hamburgare.


Laxbiffar med kapris och fänkålsdill
4 portioner

600 g laxfilé el restbitar av lax
1 ägg
2 msk kapris, hackad
1 msk fänkålsdill
1 msk pressad citron
0,5 dl ströbröd
1 tsk salt
Svartpeppar

Gör så här
Skär laxen i mindre bitar
Lägg i bunke och mixa till en fin färs


Blanda alla ingredienser med laxfärsen till en jämn smet
Forma till lagom stora biffar och stek på hög värme ca 3 minuter på varje sida


Vad man väljer att äta till sina laxbiffar är upp till var och en. 
Men man kan ju som sagt äta dem som burgare med 
bröd, grönsaker och t ex en äpple- och fänkålsslaw.



Äpple-och fänkålsslaw

300 g fänkål
300 g vitkål
1 rött äpple
1,5 dl majonnäs
1 dl turkisk yoghurt
1 msk vitvinsvinäger
1 msk fransk senap
Salt
Svartpeppar

Gör så här
Finstrimla fänkål, vitkål och äpple
Blanda alla ingredienser
Smaka av med salt och peppar
Ställ i kylskåp, minst 1 timme


Eller kanske till en bulgursallad.


Bulgursallad

2 dl bulgur
2 urkärnade tomater, i klyftor
0,25 st skalad gurka, i bitar
0,5 dl russin
Klippt gräslök

Gör så här
Koka bulgur enligt förpackningen
Låt svalna
Blanda samman bulgur med övriga ingredienser


Imorgon är det fredag, tjoho, och då blir det fisk i gryta, gratäng och soppa.

Tills dess, ha de'!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar