Laxbiffar är superenkla att göra.
Lax passar nämligen utmärkt till fiskfärs.
Laxbiffar
8-12 st
600 g laxfilé, tinad
1 ägg
2,5 krm svartpeppar
1,25 tsk salt
2,5 krm chilipulver
0,5 tsk torkad ingefära
1 vitlöksklyfta
0,5 citron, saften
Rapsolja
Smör
Gör så här
Mixa laxfilé med skalad vitlök, ingefära, chilipulver, salt, peppar, ägg och
citronsaft till en smet
Hetta upp en stekpanna med lite olja och smör
Forma biffar och stek dem gyllenbruna på båda sidor
Forma biffar och stek dem gyllenbruna på båda sidor
Potatismos
1 kg potatis
2 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 klick smör
1 gnutta socker
Gör så här
Skala potatisen och skär i bitar
Koka den mjuk i lättsaltat vatten 10-15 min
Häll av vattnet och pressa potatisen genom purépress eller
mosa med en stöt direkt i kastrullen
Värm mjölken och rör ner i potatisen
Smaksätt med salt, peppar, smör och socker
Rör moset luftigt
Laxbiffar med sojasås är perfekta till vardags när man vill äta något utöver det vanliga. Supergoda att doppa i sojasåsen :)
Laxbiffar med sojasås
4 portioner
600 g lax
ca 1 tsk malen ingefära
ca 1 tsk salt
3 msk potatismöl
1 ägg
Smör och olja till stekning
Sojasås
0,5 dl japansk soja
1 lime, saften
2 msk råsocker
Till servering
Jasminris
Inlagd ingefära
Lime
Wasabi & sesame - krydda
Gör så här
Blanda ihop alla ingredienser till sojasåsen
Rör om ordentligt tills sockret "smält"
Skär laxen i små, små tärningar och
blanda med övriga ingredienser
Hetta upp en stekpanna med smör och olja
Klicka ut matskedsstora klickar av laxsmeten
Stek på ena sidan, platta till och vänd på biffarna
Stek några minuter på varje sida på medelvärme
Servera direkt tillsammans med sojasås, ris och inlagd ingefära
Strössla över lite wasabi & sesame-krydda
Laxbiffar går också att servera som alternativ till hamburgare.
Laxbiffar med kapris och fänkålsdill
4 portioner
600 g laxfilé el restbitar av lax
1 ägg
2 msk kapris, hackad
1 msk fänkålsdill
1 msk pressad citron
0,5 dl ströbröd
1 tsk salt
Svartpeppar
Gör så här
Skär laxen i mindre bitar
Lägg i bunke och mixa till en fin färs
Blanda alla ingredienser med laxfärsen till en jämn smet
Forma till lagom stora biffar och stek på hög värme ca 3 minuter på varje sida
Men man kan ju som sagt äta dem som burgare med
bröd, grönsaker och t ex en äpple- och fänkålsslaw.
Äpple-och fänkålsslaw
300 g fänkål
300 g vitkål
1 rött äpple
1,5 dl majonnäs
1 dl turkisk yoghurt
1 msk vitvinsvinäger
1 msk fransk senap
Salt
Svartpeppar
Gör så här
Finstrimla fänkål, vitkål och äpple
Blanda alla ingredienser
Smaka av med salt och peppar
Ställ i kylskåp, minst 1 timme
Eller kanske till en bulgursallad.
Bulgursallad
2 dl bulgur
2 urkärnade tomater, i klyftor
0,25 st skalad gurka, i bitar
0,5 dl russin
Klippt gräslök
Gör så här
Koka bulgur enligt förpackningen
Låt svalna
Blanda samman bulgur med övriga ingredienser
Imorgon är det fredag, tjoho, och då blir det fisk i gryta, gratäng och soppa.
Tills dess, ha de'!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar