onsdag 18 oktober 2017

Kasslergratäng en allt-i-ett-rätt till många munnar eller varför inte till matlådor

Supermat för familjen. Lättlagat, gott och nyttigt. Receptet är beräknat för 8 portioner så det räcker till många munnar och kanske även till matlådor. 
Eftersom jag försöker undvika gluten valde jag bönpasta till den här gratängen. 
Vill du också laga glutenfri gratäng så gör inte som jag och gå på det vilseledande namnet bönpasta på Kungsörnens förpackningar. För i deras bönpasta är det endast 30% bönor, resten är durumvete. Köp istället en bönpasta där det tydligt och klart står att den är glutenfri. Tycker Kungsörnen borde ändra namnet till pasta med bönor istället. Men nu har jag lärt mig en läxa och tänker i fortsättningen läsa mer nogsamt på innehållsförteckningen.
Ska du laga en helt glutenfri gratäng byter du ut vetemjölet i receptet mot rismjöl eller annat glutenfritt mjöl.

Kasslergratäng
8 portioner

400 g pasta
400 g kassler
1 purjolök
200 g champinjoner
12 marinerade soltorkade tomater
2 msk smör
4 dl lätt creme fraiche
2 msk vetemjöl
500 g mangotärningar
Salt och peppar
2 dl riven lagrad ost

Gör så här
Koka pastan enligt förpackning
Låt rinna av
Skär kasslern i tärningar
Skiva purjolöken
Dela champinjonerna i klyftor
Strimla toamterna
Fräs kassler, purjolök och champinjoner i en stekpanna med smör, ca 5 minuter
Tillsätt tomater och mjöl
Blanda runt och tillsätt creme fraiche
Rör om och låt koka i 3 minuter
Smaka av med salt och peppar
Blanda den kokta pastan och mangotärningarna i en stor ugnsfast form, 
eller två mindre
Häll kasslerröran i formen och blanda runt med pastan och mangon
Strö över osten
Gratinera i ugnen i 225 grader i ca 10minuter
Servera med en sallad



Tomat- och mangosallad
4 portioner

1 mango
3 tomater
4 salladslökar
1 gul paprika
Sugersnaps
1 msk olivolja
1 lime, saften
Salt
Peppar
Persilja

Gör så här
Skala och skär mangon i tärningar
Tärna tomaterna och paprikan
Strimla salladslöken
Dela sugersnapsen i mindre bitar
Blanda allt det skurna med olivoljan
Smaksätt med pressad limejuice
Smaka av med salt och peppar
Toppa med klippt persilja


Smaklig spis!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar