fredag 3 november 2017

Allt i ett till middag - hel kyckling i ugn med mos gjort på sötpotatis, morot och stjälkselleri

Jag brukar passa på och köpa hel kyckling när det är bra pris. Det sparar man några kronor på men framför allt ger det mer smak att tillaga kycklingen hel i ugnen.
I det här receptet lagar man dessutom grönsakerna, som sedan mosas och serveras till kycklingen, i ugnen tillsammans med kycklingen. Det blir en riktigt god buljong för grönsakerna att koka i och hela middagen tillagas i ugnen i samma gryta. 
Smidigt och gott!  

                                                                                                                                                    Recept från Linnéas Skafferi

Hel kyckling på drygt 1 kg
2 sötpotatisar
4 morötter
3 selleristjälkar
10 cm purjolök
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 tärning hönsbuljong
1,5 dl vatten
Salt och peppar

Gör så här
Skala och tärna potatis och morötter
Skär selleri och purjolök i rejäla bitar
Skala och skär lök och vitlök i stora bitar
Lägg allt i en gryta
Ta lite av rotfrukterna och fyll kycklingen med
Lägg kycklingen ovanpå alla rotfrukter
Slå över vattnet
Smula över buljongen
Salta och peppra
Tillaga kycklingen i ugnen i 175 grader
Beräkna 1 timme/kilo
Använd termometer, innertemperaturen ska vara 70-75 grader
Tag ur kycklingen och lägg på en ugnsplåt
Pensla kycklingen ev med lite soja för färgens skull
Värm ugnen till 250 grader
Ställ in kycklingen och låt den få lite färg
Ta upp alla rotfrukter och mixa till ett mos med en stavmixer
Späd med lite av buljongen från grytan
Klicka i lite smör i moset och smaka av med salt och peppar


Fredag och helg igen. På vår agenda står det kalas både lördag och söndag. 
I morgon bjuder mannen på fika för han fyller år i nästa vecka och på söndag ska vi fira två av barnens kusiner. En riktig kalashelg, alltså :)


                                                   Ha det gott! Kram Birgitta


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar