onsdag 25 april 2018

Crumble cake - glutenfri smulkaka med jordgubbar och persikor i långpanna

Den här gången är det Malin med instakonto @malins_mat som inspirerat med en glutenfri smulkaka som jag fastnade för och ville testa. 
Jag har ju en förkärlek till att baka i långpanna, så det räcker till många, så istället för att baka Malins kaka i rund form med löstagbar kant bakade jag i en mindre långpanna och la bakplåtspapper i botten så jag lätt kunde lyfta upp den färdiga kakan. Annars följde jag i det stora hela Malins ursprungsrecept men minskade ner lite på tiden i ugnen, eftersom kakan blev lite tunnare, och ökade på mängden jordgubbar och persikor något.

Glutenfri smulkaka med jordgubbar och persikor
20 mindre bitar

Smultopping
100 g smör
50 g kokosmjöl
50 g mandelmjöl
50 g farinsocker
50 g strösocker
1 tsk malen kanel
Kaka
1 ägg
75 g smör, rumstempererat
1,5 dl mjölk
2 tsk vaniljsocker
200 g rismjöl
100 g strösocker
2 tsk bakpulver
Ca 8 jordgubbar, i skivor
Ca 1,5 persika, i skivor
Färskostlager
200 g naturell färskost
50 g strösocker

Gör så här
Mixa alla ingredienser till smultoppingen till en smulig deg och
ställ kallt så länge du gör kakan
Rör ägget och smöret fluffigt
Blanda de torra ingredienserna till kakan i en skål
Rör ner mjölk och de torra ingredienserna växelvis i ägg- och smörsmeten
Bred ut kaksmeten i en liten långpanna, ca 22*30 cm, med bakplåtspapper
Placera ut jordgubbar och persikor ovanpå kaksmeten
Rör färskost och socker smidigt och bred ut ovanpå jordgubbarna och persikorna
Avsluta med att smula över smultoppingen
Grädda kakan i ugn i 175 grader i ca 40 minuter
När smultoppingen fått färg, täck kakan med aluminiumfolie så att den kan genomgräddas utan att smultoppingen bränns
Servera ljummen med vaniljkräm


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar