söndag 24 november 2019

Mazariner med karamelligt toscatäcke

Det börjar dra ihop sig till advent...
Och idag ska jag börja ta fram och förbereda ljusslingor och adventsljusstakar. 
Det känns bra att vara ute i god tid. Vet ju av erfarenhet att det alltid är någon ljusstake eller slinga där det är ett ljus som inte fungerar och att man står där och svär över att behöva stressa in i det sista med att försöka lista ut vilken lampa det är som är trasig. Och så visar det sig att det är flera som är trasiga och att de nya lamporna i lådan inte är tillräckligt många... Typiskt!

Jag bakade en del för några veckor sedan när mannen fyllde år och då bakade jag även dessa toscamazariner med blandade nötter i karamellig topping.
Tänkte att jag väntar med att dela med mig av det receptet till närmare advent. 
En härlig kaka att bjuda på till adventsfikat. 
Gamla mazarinformar brukar finnas att köpa på loppis. Jag använde silikonformar i olika modeller som inte behöver smörjas. Men har du inga av dessa formar går det bra att använda aluminiumformar.

Toscamazariner
16-20 stycken

1,5 dl florsocker
 4,5 dl vetemjöl
175 g smör
Mandelsmet
250 g mandelmassa
100 g smör
2 ägg
2 msk grädde
Toscasmet
  50 g smör
  0,5 dl vispgrädde
0,5 dl strösocker
  2 msk honung
  0,75 dl grovt hackade valnötter

 0,5 dl grovt hackade pekannötter
0,5 dl pistagenötter
0,75 dl mandelspån

Gör så här
Sätt ugnen på 180 grader
Blanda mjöl, florsocker och smör och tryck ut i formar
Rör ihop riven mandelmassa och rumsvarmt smör
Rör i ägg och grädde
Klicka smeten i formarna
Grädda strax under ugnens mitt, 15 minuter
Ta ut formarna
Höj värmen till 200 grader
Blanda smör, grädde, socker och honung och koka tills det börjar tjockna
Rör i nötter och mandelspån
Fördela smeten över kakorna
Grädda tills toscan fått fin färg, ca 10 minuter
Låt svalna innan de tas ur formarna



Baka är en av de större kategorierna här i bloggen 
och ett inlägg om det och länkar till fler goda bakverk hittar man här.

2 kommentarer:

  1. Jag åt saffransmazariner ett år, så gott. Skulle säkert vara ännu godare med toscatopping.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det skulle ju verkligen bli adventskaka de luxe - saffransmazarin med toscatopping! Det ska jag prova, om jag hinner...

      Radera