fredag 1 januari 2021

Trerätters nyårsmeny 2020

Dagen efter kvällen före...
 

Hoppas ni hade ett trevligt avslut på det minst sagt turbulenta året 2020!
Ett år som jag skulle vilja sammanfatta med ett enda ord "restriktioner".
Ny har vi vaknat till ett nytt år med nya möjligheter och jag hoppas verkligen att vi snart märker av resultatet av vaccinationerna som nu är igång, så de skärpta restriktionerna så smått börjar lätta och blir färre.
Nyårsafton tillbringades till största delen i köket för min del, med förberedelser för min, mannens och sonens trerätters nyårsmiddag.
 
Förrätt
Tarte med färskost och tomat.
Huvudrätt
Hjortytterfilé med potatiskaka 
och rödvinssås med choklad, kanel och ingefära.
Efterrätt
Vit chokladmousse med limetäcke.

Ingen av rätterna hade jag lagat tidigare och det är ju alltid ett vågspel att bjuda på middag om man inte testlagat rätterna innan. Men nu är iallafall dessa tre rätter testlagade för att kunna bjudas på fler gånger :)
Några förändringar kommer jag dock att göra. Recepten som följer är orginalrecepten men jag har lagt in
med röd text de förändringar som jag kommer att göra nästa gång.


Cheesecake med färskost och tomat

 Recept: Elle Mat & Vin

4 portioner

25 g smör
100 g Tuc-kex eller andra spröda och salta kex

Topping
200 g färskost
, (vitlök och örter)
1 msk finhackad gräslök

1 msk finhackad bredbladig persilja

300 g körsbärstomater, gärna i olika färger

2 msk olivolja

1 msk vit balsamvinäger

salt och nymalen svartpeppar

1 näve krasse

Gör så här
Smält smöret i en kastrull på låg värme
och blanda ner de krossade kexen.

Fördela blandningen i 4 små pajformar med löstagbar botten,
klädda med bakplåtspapper.
Pressa ut kexblandningen jämnt på botten
och upp på kanterna.

Ställ kallt tills de stelnat.
(Hoppa över detta moment! Ett fullkomligt onödigt jobb, som dessutom resulterade i spröda kakor som föll sönder i smulor. Servera istället kexen med färskoströran och tomaterna som snittar/starters till ett glas bubbel.)
Rör ihop färskost med finhackad gräslök och persilja.
Skär tomaterna i skivor, blanda runt med olivolja, balsamvinäger och salt och peppar.

Ta försiktigt ut bottnarna ur formarna
och lägg dem på 4 tallrikar.
Bred försiktigt ut färskosten ovanpå,
toppa med tomater och dekorera med krasse.

Servera genast.
 

Helstekt hjortytterfilé med potatiskaka

 Recept: Köket.se

4 portioner

600 g hjortytterfilé
1 tsk svartpeppar
1 tsk salt
1 msk smör

Sås
2 klyfta vitlök

1 gul lök

0,5 morot

1 msk smör

4 dl rött vin

0,5 dl balsamvinäger

4 dl kalvfond
(Jag undrar om de verkligen menar 2 flaskor fond? Jämförde med flera olika recept och alla hade samma mängd. Men jag tyckte att såsen blev på tok för skarp. Menar de kanske att man ska blanda ut flaskfonden i vatten, typ 1,5 msk till 4 dl vätska? Men då tror jag däremot att såsen blir för klen. Hur som helst tänker jag minska till 3 dl kalvfond nästa gång, för såsen blev ändå god och ihop med potatiskakan och köttet smakade den riktigt bra. Men som sagt, lite mindre fond.) 

1 kanelstång
1 msk färsk riven ingefära

salt

peppar

ev majsstärkelse
(Salt behövde jag absolut inte tillsätta. Och inte heller peppar tyckte jag var nödvändigt. Men det är ju en smaksak. Jag behövde heller inte reda av såsen, utan den hade lagom konsistens för mitt tycke och smak.)

30 g smör

50 g mörk choklad

Potatiskaka
500 g potatis

0,25 purjolök
1-2 klyfta vitlök
5 dl persilja, hackad
0,25 dl färsk timjan
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl ost, riven
2 ägg
2 dl grädde
1 dl mjölk


Gör så här

Hjortytterfilé

Sätt ugnen på 125 grader.
Salta och peppra köttet och bryn det runt om i en stekpanna.
Tillaga i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 58 grader, cirka 30 minuter.
Låt köttet vila i 10 minuter innan servering.

Sås
Skala lök och morot och skär i mindre bitar.
Fräs löken och moroten i smöret.
Tillsätt vin, vinäger och kalvfond.
Koka ihop tills ca 4 dl återstår.
Låt kanelstången och ingefäran koka med mot slutet.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Red ev av med majsstärkelse utrört i lite vatten.
Sila såsen och häll tillbaka i kastrullen.
Vispa eller rör i smör
och choklad precis innan servering.

 
Potatiskaka

Skala och skiva potatisen tunt.

Skölj och strimla purjolöken fint.
Hacka eller riv vitlöken.
Blanda purjolök, persilja, timjan, vitlök, salt, peppar och ost.
Smörj en rund form med löstagbar kant. 
Eller använd bakplåtspapper.
Klä den utvändigt med folie ifall den skulle läcka.
Varva potatis och ostblandning i formen.
Vispa ihop ägg, grädde och mjölk och häll i formen.
Peta lätt i potatisen så att blandningen rinner ner.
Grädda i 200 grader i ca 1,5 timme
eller tills potatisen är mjuk.

Låt kakan svalna.
Använd till exempel ett glas för att göra runda fina portionskakor.
 

Vit chokladmousse med limetäcke
4 portioner

Vit chokladmousse
100g vit choklad
3 dl vispgrädde
1 st ägg


Limetäcke
1
 st limefrukt, saft och rivet skal

1,5 st gelatinblad
1,5 dl vatten
1 msk florsocker
2 droppe(ar) karamellfärg, grön

Gör så här
Bryt den vita chokladen i bitar och smält i vattenbad.
Vispa grädden tjock i en bunke
och vispa hastigt ägget i en annan.

Häll ner den smälta chokladen i ägget under fortsatt vispning.
Vänd försiktigt ner grädden.

Fördela chokladmoussen i portionsglas 
och låt stelna i kylen minst 3 timmar,
gärna över natten.
 
Limetäcke

Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten.
Riv skalet av en limefrukt
och pressa ner limesaften
tillsammans med skalet i en kastrull.
Tillsätt vatten, socker och grön karamellfärg och ge lagen ett uppkok.
(Var försiktig med karamellfärgen! Om man nu inte vill ha en giftgrön efterrätt, förstås. Min intention var en svag aning av grön nyans men det blev på gränsen till för skarp grön färg. Men desserten hade annars en perfekt avvägning mellan sött och syrligt och var såå god. Den kommer definitivt att göras fler gånger.)
Drag kastrullen från plattan och smält sedan ner gelatinbladet.

Låt limelagen svalna innan det hälls ovanpå den stelnade chokladmoussen.
Låt limetäcket stelna i kylskåpet ytterligare ca 60 minuter innan servering.
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar