Fisk är både nyttigt, gott och lättlagat! I fisk finns
till exempel nyttiga omega-3-fetter, som
kan minska risken för hjärt-kärlsjukdom och är viktiga
för hjärnans utveckling och funktion, och viktiga vitaminer och mineraler som vi behöver för att må som bäst.
Så det finns flera bra anledningar att äta mer fisk.
Det är bra att välja att tillaga olika sorters fisk, både för hälsans och miljöns skull.
Förra veckan åt vi torsk i en gratäng men oftast blir det lax. Idag bjuder jag på en snabblagad och god fiskgryta med lax och rotsaker. Smaklig spis!
2 portioner
1 liten skivad purjolök
1 bit fint tärnad rotselleri, 100 g
1 fint tärnad potatis, 100 g
0,5 msk smör/olja
1 msk hackad timjan
2 dl fisk- eller grönsaksbuljong
0,5 dl lätt crème fraîche
0,5 strimlad röd paprika
200 g lax i stora kuber
2 msk hackad dill
salt och peppar
Till servering
Lantbröd
Fräs purjo, selleri och potatis
lätt i matfett i en kastrull/gryta.
Tillsätt timjan
och häll över buljong och crème fraiche.
Koka upp och låt sjuda i cirka 15 minuter,
tillsätt paprikan när 5 minuter återstår.
Smaka av med salt och peppar.
Lägg i laxbitarna, utan att röra om.
Låt koka upp.
Stäng av värmen
och låt fisken gå klart i eftervärmen.
Peta med provsticka i laxbitarna,
när de delar sig lätt är de klara.
Strö över dill.
Gillar fisk mer och mer. Cörsöker ät fisk varje vecka. Igår var det torsk med kräftostsås.
SvaraRaderaKram och
Försöker också äta fisk varje vecka, och gärna flera gånger. Vi ska dock komma ihåg att även makrillen på mackan och sillen till ägget innehåller en massa nyttigheter :) Kram!
RaderaFisk är ju bara så gott. Synd bara att laxen som odlas i Norge inte är så himla bra. man får välja med omsorg. Härligt recept! Kraaam Pia
SvaraRaderaHåller med, fisk är riktigt gott, och snabblagat. Perfekt vardagsmat!
RaderaÄndå är det svårt att få till fisk mer än en gång i veckan till middag. Märkligt!