Hel kyckling är ju så praktiskt att laga, och inte alls svårt eller komplicerat.
Och matlagningen blir ännu smidigare om man lagar kycklingen samtidigt med
tillbehören i en långpanna. Man får dock ta med i beräkningen att det tar lite tid i ugnen, ca 1,5 -2 timmar beroende på hur stor kycklingen är. Använd en ugnstermometer för att säkert veta när kycklingen är genomstekt. Den ska sitta intill lårbenet på kycklingen och innertemperaturen på kycklingen ska vara 82 grader.
1
st
kyckling, (hel, ca 1,4 kg)
3 krm svartpeppar, nymalen
0,5
dl
soja
0,5 dl balsamvinäger
0,5 dl olja
2 st vitlöksklyftor, krossade
Marinad
1,5 tsk salt3 krm svartpeppar, nymalen
0,5 dl balsamvinäger
0,5 dl olja
2 st vitlöksklyftor, krossade
Honungs- och fetaostsås
2 krm svartpeppar
0,5 kruka(or) basilika
2 dl matyoghurt
1 msk honung, flytande
150 gram fetaost
0,5 tsk salt
0,5 kruka(or) basilika
2 dl matyoghurt
1 msk honung, flytande
150 gram fetaost
0,5 tsk salt
Ugnsrostade grönsaker
3
msk olja
4 st vitlöksklyftor
1 st purjolök
1 st citron
10 st potatisar, färskpotatis eller delikatesspotatis
1 st zucchini
1 tsk salt
3 st morötter
2 st röd lök
1 st röd paprika
1 tsk svartpeppar, nymald
4 st vitlöksklyftor
1 st purjolök
1 st citron
10 st potatisar, färskpotatis eller delikatesspotatis
1 st zucchini
1 tsk salt
3 st morötter
2 st röd lök
1 st röd paprika
1 tsk svartpeppar, nymald
Gör så här
Börja med att blanda ihop marinaden
och lägg kycklingen tillsammans med marinaden i en plastpåse.
Se till att marinaden tränger in överallt.
Låt marinera minst en halvtimme.
Sätt ugnen på 225 grader.
Hacka sedan basilikabladen
och rör ihop såsen och ställ den kallt fram till serveringen.
Lägg den marinerade kycklingen i mitten av en långpanna
och ställ in i 225 grader varm ugn i ca 40 minuter.
Dela de små delikatesspotatisarna i halvor,
de behöver inte skalas.
Skala den röda löken och klyfta den.
Skala morötterna och dela dem i bitar, ca 1 cm breda.
Dela zucchinin på längden och sedan i halvor rakt över.
Kärna ur och dela paprikan i bitar.
Skala vitlökarna och hacka dem.
Skölj och klyfta citronen.
Blanda potatis och de skurna grönsakerna,
utom citronklyftorna, i en bunke med olja, salt och peppar.
Ta ut långpannan och lägg grönsaksblandningen runtom kycklingen.
Sätt in i ugnen och stek i ytterligare 30 minuter eller tills kycklingen är klar.
Servera direkt ur långpannan med honungs- och fetaostsåsen.
Börja med att blanda ihop marinaden
och lägg kycklingen tillsammans med marinaden i en plastpåse.
Se till att marinaden tränger in överallt.
Låt marinera minst en halvtimme.
Sätt ugnen på 225 grader.
Hacka sedan basilikabladen
och rör ihop såsen och ställ den kallt fram till serveringen.
Lägg den marinerade kycklingen i mitten av en långpanna
och ställ in i 225 grader varm ugn i ca 40 minuter.
Dela de små delikatesspotatisarna i halvor,
de behöver inte skalas.
Skala den röda löken och klyfta den.
Skala morötterna och dela dem i bitar, ca 1 cm breda.
Dela zucchinin på längden och sedan i halvor rakt över.
Kärna ur och dela paprikan i bitar.
Skala vitlökarna och hacka dem.
Skölj och klyfta citronen.
Blanda potatis och de skurna grönsakerna,
utom citronklyftorna, i en bunke med olja, salt och peppar.
Ta ut långpannan och lägg grönsaksblandningen runtom kycklingen.
Sätt in i ugnen och stek i ytterligare 30 minuter eller tills kycklingen är klar.
Servera direkt ur långpannan med honungs- och fetaostsåsen.
Gott! Vi har ofta hel kyckling i ugn här hemma. Kanske inte med allt i samma form men det ska testas. Kraaaam Pia
SvaraRaderaAllt i samma form gör matlagningen snäppet enklare :)
Radera