fredag 10 september 2021

Kycklingklubbor med ris och kantarellsås

Det är ju svamptider, har jag hört ;)
Själv är jag ytterst sällan ute i skogen för att plocka svamp. Men som tur är har jag en svärfar som förser oss med torkade kantareller. Så för någon vecka sedan blev det kycklingklubbor med ris och kantarellsås till middag.


Jag gjorde vanlig brunsås till de blötlagda kantarellerna.
Lägg 1 dl torkade kantareller i 2 dl vatten. Låt kantarellerna svälla i vattnet, minst en timme. Krama ur kantarellerna försiktigt men spar vattnet. Låt kantarellerna fräsa med smör i en kastrull. Tillsätt 2 msk mjöl och späd med vattnet som kantarellerna låg i samt ytterligare ca 2 dl vatten, eller byt ut mot grädde. Smula i en köttbuljongtärning. Eller använd kantarellfond. Låt koka i ca 5-10 minuter.
Smaka av såsen med salt, vitpeppar och någon matsked svart vinbärsgelé.
Kycklingklubborna penslade jag med en marinad gjord på 
2 tsk matolja,
1 tsk salt, 2 krm vit- eller svartpeppar och 2 tsk kinesisk soja. Stek kycklingklubborna i ugnen i 225 grader i cirka 30-45 minuter. Kontrollera att köttsaften är klar och inte rosafärgad.
Pensla kycklingklubborna ett par gånger under tillagningen.

Hel kyckling i ugn med kantareller

4 kommentarer:

  1. Åhh så gott. Det ska bli kycklingklubbor här i kväll. Nu blev jag sugen på svampsås så det ska jag nog göra till. Kram Pia

    SvaraRadera
  2. Oooo! This looks fantastic!

    Pinned!

    SvaraRadera