Idag har en chiligryta med högrev stått och puttrat på spisen hela dagen. Den blev riktigt smakrik och mustig med färsk chili och rökt paprikapulver. Ett underbart långkok som smakar mer. Laga och njut, vet ja'!
Och den inlagda chilin som jag la in häromdagen blev som pricken över i. Chili är gott till mycket och i inlagd form blir den än mer användbar. Mycket gott!
5 portioner
1,5 kg fransyska eller högrev
2 stora gula lökar
3 röda chilifrukter
1 röd paprika
1 gul paprika
3 vitlöksklyftor
3 stänger blekselleri
150g stekfläsk
2 dl vitt vin
2 msk malen spiskummin
1 msk koriander
1 msk rökt paprikapulver
1,5 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 dl olja
0,25 dl äppelcidervinäger
1,5 msk strösocker
2 msk chipotlepasta
Gör så här
Skär
köttet i mindre bitar
och bryn det runt om i smör i en stekpanna.
Ta
lite i taget så det inte kokas i stekpannan
och ös över vartefter i en
gryta.
Grovhacka löken och bryn den med.
Ös över i grytan.
Kärna ut paprikorna och skär till breda klyftor.
Halvera
chilifrukterna.
För en hetare chili låter man kärnorna sitta kvar,
annars tar man bort det.
Lägg ut på en ugnsplåt och rosta i 225°C i
cirka 30 minuter.
Se till så att chilifrukterna inte bränns.
Låt svalna,
hacka allt och ha ner i grytan.
Pressa i vitlök och ha ner hackad selleri i grytan.
Hacka stekfläsket
och ha i.
Slå på vitt vin och alla kryddor.
Blanda allt och låt det
sedan puttra på låg värme
i minst 4 timmar.
Rör i olja, vinäger och
smaka av med socker,
chipotlepasta och eventuellt mer salt och kryddor.
Serveringstips
Guacamole, tortillabröd, salsa, creme fraiche, inlagd chili.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar