torsdag 6 januari 2022

Nytt år - nya tag!

Nytt år, efter semestern, måndagar... tillfällen som passar särskilt bra för omstart.
Och kanske någon tänker att året 2022 är året då man ska börja äta mer hälsosamt.
Min matfilosofi är att det gärna får vara grönt till middag
och att maten är varierad,
balanserad och går snabbt att laga. Och gärna räcker till matlådor.


För att få till enkla, varierade och balanserade måltider till vardags planerar jag maten i förväg, så jag inte behöver fundera på vad jag ska laga för mat när jag kommer hem efter jobbet. Jag brukar i stora drag planera vad jag ska laga för maträtter under veckan. Sedan tittar jag i mina skåp vad som finns hemma och vad jag måste komplettera med, innan jag åker till affären. På så sätt slipper jag stå i affären och fundera över vad jag ska laga för mat, jag undviker att få dubbletter av något i skåpen och jag har ingredienser hemma till de maträtter jag tänker laga. 


Det är som sagt viktigt för mig att maten är varierad, så jag får i mig av alla de nyttigheter som får kroppen att fungera som bäst. Tänk så mycket god mat och olika varianter på rätter det finns. Varför blir det då ändå så lätt att man lagar samma rätter vecka efter vecka? 
Innan jag började blogga om mat så var det just så, att vi åt i stort sätt samma mat varje vecka. Det var köttfärssås en dag, stekt falukorv en annan och pannkakor den tredje, typ. Men i och med bloggen så var jag ju tvungen att börja prova och laga nya recept för att ha nya rätter att blogga om.  
Köttfärs tror jag är en basvara i många hushåll, och en variant på köttfärs är att göra en köttfärsgratäng istället för den vanliga köttfärssåsen. Smaka upp den med lite curry, så blir det ytterligare en ny smakvariant. Att använda potatis i gratängen istället för pasta är också ett sätt att förnya rätten. Koka potatisen redan kvällen innan, så är den klar att skivas ner i gratängen när du kommer hem från jobbet.

Krämig, currydoftande köttfärsgratäng
6 portioner

3 gula lökar
900 g köttfärs
500 g krossade tomater
300 g vitlöksost (färskost)
1,5 tsk curry
1,2 kg kokt potatis
5 tomater
4,5 dl riven ost
Torkad oregano
Salt
Svartpeppar

Gör så här
Skala och hacka löken
Fräs lök och köttfärs i olja
Krydda med salt och peppar
Rör ner tomater, vitlöksost och curry
Smaka ev av med mer salt och peppar
Skiva den kokta potatisen
Varva köttfärsröra och potatis i en smord ugnssäker form
Strö över torkad oregano
Skiva tomaterna och lägg dem överst i formen
Strö över den rivna osten
Gratinera i mitten av ugnen i 225 grader i ca 15 minuter

Det är ju trevligare att äta om man även på vardagarna lägger upp maten fint på sin tallrik.


En av mina vardagsfavoriter på middagsbordet är lax.
Går rysligt snabbt att tillaga och innehåller många nyttiga fetter, vitaminer och mineraler.


En typisk vardagsrätt à la Birgitta är...


Hoppas mina tankar kring mat, och då särskilt vardagsmat, kan inspirera någon till att få in nya rutiner i sin vardag som leder till ett mer nyttigt och hälsosamt, men ändå gott, 2022! 

God fortsättning och lycka till!

 

2 kommentarer:

  1. Kul att utmana och utveckla sig. Känner själv att jag utvecklas i köket.
    Kram Kajsa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, precis, det är genom att utforska och prova nytt som man lär sig och utvecklas. Känner också att jag utvecklas i köket och att jag numera kan föreställa mig hur olika råvaror och smaker kommer funka att laga tillsammans.
      Kram

      Radera