tisdag 26 april 2022

Torskgryta med potatis, purjolök, räkor och musslor. Toppad med en klick hemmagjord Aioli.

Igår blev det en lättlagad fiskgryta till middag.
En klick hemmagjord aioli med micrad vitlök höjde smaken ytterligare.

 
6-8 potatisar, råa

1 purjolök (liten)
1 fiskbuljongtärning
2,5 dl vatten
400 g fryst torsk, i bitar
salt
peppar
3 msk dill, hackad
1 liten burk musslor i vatten
100 g skalade räkor

Gör så här
Skala och skiva potatisen tunt
och skär purjon i strimlor.
Blanda buljongtärning och vatten i en gryta.
Lägg potatisen i botten, salta och täck med purjon.
Koka upp kraftigt i några minuter, tills potatisen är halvkokt.

Lägg i torsken och krydda.
Täck med lock, stäng av värmen
och låt grytan koka klar på eftervärmen.

Lägg i avrunna musslor, räkor och dill i den färdiga grytan
och hetta upp hastigt.

Hemmagjord Aioli

2 vitlöksklyftor
2 msk flytande smör
0,5 dl majonnäs
2 dl creme fraiche, 34%
Salt
Peppar

Gör så här
Ha ner smöret i en skål och pressa i vitlöken.
Ställ in i micron i ca 30 sekunder
Rör ihop majonnäs och creme fraiche
och blanda ner i den micrade vitlöken.
Smaka av med salt och peppar.

1 kommentar:

  1. Fisk i alla former älskas här. Den här grytan tål att testas såklart. Kraaam Pia

    SvaraRadera