måndag 19 december 2022

Fiskgratäng med spenat, körsbärstomater och citron

Krämig och ostgratinerad fiskgratäng med babyspenat, körsbärstomater, vitlök och citron. Servera med kokt potatis och grönsallad


6 portioner

700 g
fiskfiléer,
t ex rödspätta,
torskfilé eller annan vit fisk
2 st vitlöksklyftor
Citron, 1 msk saft och skivor
100 g färsk babyspenat
75 g cocktailtomater
0,75 tsk salt
3 krm svartpeppar
2 dl riven ost

Sås

3 msk smör
6 msk vetemjöl
4,5 dl mjölk
1,5 tärning fiskbuljong
3 krm salt
3 krm svartpeppar
1,5 dl grädde
3 tsk dijonsenap

Gör så här
Värm ugnen till 225°, över och under värme.
Fräs vitlök och spenat i smör.
Tillsätt citronsaft, salt och peppar.
Lägg spenaten i botten på en ugnssäker form.
Smält smöret och blanda det med mjöl.
Späd med mjölken, tillsätt buljongtärning
och sjud såsen några min under omrörning.
Salta, peppra och tillsätt grädde och senap.
Lägg fisken ovanpå spenaten och häll såsen över fisken.
Dela tomaterna och lägg dem över fisken liksom citronskivorna.
Strö över riven ost.
Gratinera mitt i ugnen, ca 20 min tills fisken är vit och fast
och gratängen fått fin färg.
Servera med kokt potatis och sallad.

 

1 finhackad vitlöksklyfta – 400 g fryst babyspenat – 1 msk smör – 1 citron, rivet skal1 msk pressad citronsaft – ½ tsk salt – 2 krm peppar – 400 g fiskfiléer, t ex rödspätta, torskfilé eller annan vit fisk Sås – 2 msk smör – 4 msk vetemjöl – 3 dl mjölk – 1 tärning fisk- eller grönsaksbuljong – 2 krm salt – 2 krm peppar – 1 dl grädde – 2 tsk dijonsenap Topping – 50 g körsbärstomater – ½ skivad citron – 2 dl riven lagrad ost, 31%1 finhackad vitlöksklyfta – 400 g fryst babyspenat – 1 msk smör – 1 citron, rivet skal1 msk pressad citronsaft – ½ tsk salt – 2 krm peppar – 400 g fiskfiléer, t ex rödspätta, torskfilé eller annan vit fisk Sås – 2 msk smör – 4 msk vetemjöl – 3 dl mjölk – 1 tärning fisk- eller grönsaksbuljong – 2 krm salt – 2 krm peppar – 1 dl grädde – 2 tsk dijonsenap Topping – 50 g körsbärstomater – ½ skivad citron – 2 dl riven lagrad ost, 31%

2 kommentarer:

  1. Spenat är underskattat tycker jag. Vi älskar spenat här hemma. Passar ju till såvälfisk som fetaost och korv om man så vill. Kraaam Pia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Babyspenat använder jag ofta, i t ex sallad, wok, pastasåser och gratänger. Mycket gott och nyttigt. Kram

      Radera